Opmeer V 624
Kaag 7, 1715 KR te Spanbroek

Inleiding

BOERDERIJ van het Kop-Romp-type aan de noordwestzijde van de Kaag en van deze doorgaande weg gescheiden door een ijzeren HEK. De boerderij - genaamd "Hoeve Arko" en gebouwd in eclectische trant - dateert in de huidige vorm uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Omschrijving

De boerderij heeft een noordwest-zuidoost gerichte plattegrond, bestaande uit twee achter elkaar gelegen rechthoeken van ongelijke grootte waarop het aan de weg staande voorhuis het kleinste volume vormt en het daarachter staande bedrijfsgedeelte het grootste volume vormt. Het voorhuis is lager dan het bedrijfsgedeelte en wordt hiervan gescheiden door een hogere brandmuur.

Het muurwerk van het voorhuis is opgetrokken in rode baksteen. De beide buitenhoeken en de voor- en de beide zijgevels hebben gebosseerde pilasters. Het muurwerk heeft een gecementeerde plint en strekken in verblendsteen. Het voorhuis heeft een zadeldak met platte Friese golfpan in zwart. De kap heeft een overstek aan de voorzijde met rijk gesneden windveren en à-jour-topstuk. In de nok bevindt zich een schoorsteen. De voorgevel is symmetrisch en heeft vijf vensterassen. De middelse as wordt geflankeerd door gebosseerde pilasters en bevat op de parterre een dubbele deur met gietijzeren harnas en op de verdieping een stolpdeur met glas. Boven de stolpdeur prijkt de naam Hoeve Arko op natuursteen. Aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich twee schuifvensters die net als alle venster- en deuropeningen in het muurwerk van het voorhuis afgeronde bovenhoeken hebben. De linkerzijgevel (ZW) heeft nabij de brandmuur twee schuifvensters, de rechterzijgevel heeft nabij de voorgevel een schuifvenster en nabij de brandmuur een schuifvenster en een paneeldeur.

Beide zijgevels hebben een geprofileerde gootlijst.

Het muurwerk van het bedrijfsgedeelte is opgetrokken in dezelfde rode baksteen als het voorhuis en heeft ook een gecementeerde plint. Het bedrijfsgedeelte heeft een zadeldak dat aan de achterzijde als schilddak wordt afgesloten. De kap is rietgedekt met in de pannenrand een zwarte friese golfpan. De brandmuur - de grotendeels achter het voorhuis schuilgaande voorgevel van het bedrijfsgedeelte - heeft links (ZW) van het voorhuis de darsdeur en rechts van het voorhuis een rechthoekig schuifvenster. In het opgaande muurwerk bevinden zich vijf ronde vensteropeningen met gietijzeren ramen. De gevel wordt afgesloten door een sierlijst met akroteriën. De linkermuur (ZW) van het bedrijfsgedeelte heeft muurankers en vier liggende houten kozijnen met achthoekige hoofdvorm en ijzeren middenstijl en een opgeklampte deur die horizontaal is gedeeld. De rechterzijmuur (NO) heeft nabij de brandmuur twee schuifvenster. De achtermuur heeft stalvensters in beton.

Het ijzeren hek bestaat uit pijlers met daartussen getoogd hekwerk. De decoratie bestaat uit denneappels en leliemotieven.

Waardering

De eclectisch gedetailleerde kop-romp-boerderijhoeve Arko met bijbehorend hek is van algemeen belang wegens cultuurhistorisch en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij