510466 - Julia Jan Wouters Stichting
Bij Schoterlandseweg 45, 8451 KA te Oudeschoot

Inleiding

OMGRACHTE RONDE GRAFHEUVEL met GRAFKELDER van de familie Bienema. De familie Bienema liet in 1763, ongeveer ter plaatse van een voormalige boerderij, de buitenplaats Veenwijk bouwen. Het landgoed werd geleidelijk uitgebreid door grondaankopen aan de oostelijke zijde. Aan de noordzijde van deze uitbreiding werd tussen 1807-1810 een omgrachte, ronde grafheuvel gesticht door Epke Roos van Bienema en zijn vrouw Sara Susanna Bergsma. In de gehele aanleg van het wandelbos vormt de grafheuvel een solitair, romantisch element, met twee hulstbomen bij de toegang.

Omschrijving

De grond uit de gegraven cirkelvormige gracht is gebruikt om een gemetselde grafkelder te bedekken, zodat de grafheuvel ontstond. Het familiegraf van de Bienema's bestaat uit een gemetselde gewelfconstructie. De toegang tot de grafkelder wordt afgedekt door een onversierde rechthoekige sluitsteen opgelegd op diagonaal opgemetselde muurdammen. De toegang wordt geflankeerd door twee hulstbomen.

Waardering

De omgrachte ronde grafheuvel met grafkelder van de familie Bienema uit ca 1807-1810 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzonder object in de typologische en functionele ontwikkeling van de grafkelder, dat tot de vroegste van dergelijke particuliere grafkelders in Friesland behoort en vermoedelijk als voorbeeld heeft gediend van een dergelijke grafkelder op de begraafplaats van Brongerga,

- vanwege de historische relatie met de bosaanleg van het vm. buiten Veenwijk en passend in het idee van de aanleg van de landschappelijke tuinstijl, waarin objecten die bepaalde emoties van vermaak of ernst opriepen, werden opgenomen,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in de landschappelijk omgeving,

- vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid in Friesland.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafheuvel Hervormde begraafplaats Omgrachte ronde grafheuvel met grafkelder

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf