Tjalleberd K 242
Bij Aengwirderweg 394, 8457 CC te Gersloot

Inleiding

De dubbele KLOKKENSTOEL uit ca 1925 met twee oude LUIDKLOKKEN staat aan het zgn. omlooppad op het terrein van de in 1834 afgebroken kerk van Gersloot. Het terrein doet sedertdien dienst als begraafplaats. De begraafplaats is omsloten door boombeplanting en is bereikbaar via een zandpad. De klokkenstoel werd in 1982 gerestaureerd.

Omschrijving

De geheel in gewapend beton geconstrueerde dubbele klokkenstoel staat op negen 'benen'. Acht daarvan staan op gele bakstenen poeren met een natuurstenen deksteen. In het midden van de stoelconstructie staat een negende been zonder poer. Het geheel wordt gedekt door een overstekend betonnen zadeldak, waarop teer. De 'benen' van de klokkenstoel zijn onderling verbonden door een systeem van betonnen verbindingstukken, horizontaal en diagonaal, die de klokkenstoel stijfheid geven. Op het middenbeen aan het zandpad zijn sporten aangebracht. Het betonnen zadeldak wordt bekroond door een smeedijzeren versiering met pijnappel en een sierlijke windvaan.

In de klokkenstoel hangen twee klokken: één zonder jaartal, vermoedelijk uit de 15de eeuw; de ander uit 1618 (met opschrift), gegoten door Hans Falck van Nueremberg te Leeuwarden.

Waardering

De betonnen klokkenstoel met twee luidklokken is van algemeen cultuur-historisch en architectuurhistorisch belang;

- vanwege de cultuurhistorische waarde van de luidklokken,

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van de klokkenstoel,

- vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, met name als vroeg voorbeeld van experimenteren met gewapend beton,

- vanwege de hoge mate van gaafheid,

- vanwege de bijzondere zeldzaamheid van betonnen klokkenstoelen in het algemeen.