Tjalleberd A 10679
Van Maasdijkstraat 17, 8441 CJ te Heerenveen

Inleiding

Het vrijstaande WOONHUIS, genaamd Bornego, is in 1933 in Interbellum-architectuur gebouwd op de hoek van de Van Maasdijkstraat en de Woltmanstraat. De Van Maasdijkstraat met breed profiel is als één van de eerste uitbreidingen in het Aengwierder deel van Heerenveen tot stand gekomen in het kader van het stratenplan uit 1925 van de gemeentearchitect K.R. Post. De bebouwing aan de straat bestaat voornamelijk uit losstaande middenstandswoningen. De oriëntatie van de hoekwoning onderscheidt zich van de overige panden aan de beide straten omdat het pand zich met de voorgevel naar de gebogen straathoek richt. Het grasperk voor de woning wordt van de straat gescheiden door een gebogen houten hekje. Een tegelpad leidt naar de in 1937 gewijzigde entree aan de noordelijke zijgevel; aan deze zijde is in 1959 de garage in dezelfde trant bijgebouwd. Aan de zuidwestzijde is een kleine tuin. In 1975 is het woonhuis verbouwd en uitgebreid met een praktijkruimte aan de noordwestzijde achter de woning. De garage en praktijkruimte komen niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking wegens geringe architectonische waarde.

Omschrijving

Het woonhuis van twee bouwlagen is op rechthoekige grondslag gebouwd. Het overstekende schilddak is gedekt met zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. Op het midden van de nok is een gemetselde schoorsteen; op het westelijk dakschild is een hoge gemetselde schoorsteen. Het opgaand muurwerk bestaat uit gele bakstenen op een tot aan de onderdorpels van de vensters opgetrokken trasraam van rode gesinterde bakstenen. De gevels worden ingedeeld door vensters met een horizontale roedeverdeling; het drieruitsvenster keert in elke gevel terug. De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdige erker over de beide bouwlagen; op de beide bouwlagen bestaat deze erker uit een groot enkelruitsvenster met meerruits zijlichten. De vensters op de tweede bouwlaag zijn tegen de dakrand geplaatst; onder deze vensters zijn brede houten bloembakken. De geverniste voordeur bevindt zich in een lage uitbouw van de krimp aan de zijgevel. Naast de deur is een gedenksteen met opschrift: EERSTE STEEN GELEGD DOOR RINSE BUSQUET 3-1-33. Ter plaatse van de hal op de begane grond en van de overloop op de verdieping zijn verticale vensterstroken van gekleurd glas-in-lood. Aan de zuidelijke zijgevel is een trapeziumvormige serre met een droogplat daarboven. Voor de vernieuwde deur is een tweetreeds stoep; de roedeverdeling in de vensters is verdwenen. De vensters en de balkondeur op de verdieping bezitten de roedeverdeling nog, evenals het grootste deel van de vensters aan de achtergevel.

Waardering

Het woonhuis, in 1933 in Heerenveen gebouwd, is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en planologisch belang:

- als karakteristiek voorbeeld van de voor Heerenveen typerende architectuur uit de jaren '30,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw,

- vanwege de bijzondere betekenis van het pand wat betreft situering in deze uitbreiding, in relatie met het stratenplan uit 1925 van gemeentearchitect K.R. Post,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid in het straatbeeld.

Interbellum-architectuur