Tjalleberd K 1231
Bij Aengwirderweg 132, 8459 BR te Luinjeberd

Inleiding

De dubbele KLOKKENSTOEL uit 1921 met twee oude LUIDKLOKKEN werd geconstrueerd door de fa. Boltje en Buwalda Betonbouw uit Heerenveen. De stoel staat aan het zgn. omlooppad op het terrein van de in 1749 afgebroken kerk van Luinjeberd. Het terrein doet sedert 1895 dienst als begraafplaats, waarvan op de achterzijde van het grafmonument van G.J. van der Klok melding wordt gemaakt. De luidklok was vervaardigd voor de kerk van Terband en werd in 1843 naar Luinjeberd overgebracht. De begraafplaats is omsloten door boombeplanting en is bereikbaar via een zandpad.

Omschrijving

De geheel in gewapend beton geconstrueerde dubbele klokkenstoel staat op acht 'benen': drie aan elke lange zijde, twee aan elke korte zijde. Het geheel wordt gedekt door een overstekend betonnen zadeldak. De 'benen' van de klokkenstoel zijn onderling verbonden door verbindingstukken die de klokkenstoel stijfheid geven. Op één van de verbindingsstukken is een bronzen plaatje aangebracht met het opschrift: "BOLTJE & BUWALDA BETONBOUW HEERENVEEN"; aan de achterzijde van dit verbindingsstuk is het bouwjaar 1921 in betonreliëf meegegoten. Op het middenbeen aan het zandpad zijn ijzeren sporten aangebracht. Het betonnen zadeldak wordt bekroond door een siersmeedijzeren kruis.

In de klokkenstoel hangen twee luidklokken: één luidklok uit 1645, met opschrift "gegoten door Jacob Noteman te Leeuwarden" en één luidklok uit 1538 met opschrift en versiering "gegoten door Geert van Wou en Jan ter Stege".

Waardering

De betonnen klokkenstoel met twee luidklokken is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang;

- vanwege de cultuurhistorische waarde van de luidklokken,

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van de klokkenstoel,

- vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, met name als vroeg voorbeeld van experimenteren met gewapend beton,

- vanwege de hoge mate van gaafheid,

- vanwege de bijzondere zeldzaamheid van betonnen klokkenstoelen in het algemeen.