Knijpe F 963
Eerste Compagnonsweg 11, 8415 AA te Bontebok

Inleiding

De kop-hals-romp BOERDERIJ bestaat uit een dwarsgeplaatste villa welke middels een korte hals aan het bedrijfsgedeelte is verbonden. De boerderij is in 1931 in opdracht van Mevr. Hogeveen uit Leeuwarden gebouwd in Interbellumstijl naar ontwerp van Bosma's architectenbureau te Drachten/Heerenveen. Het betrof de herbouw van een zuivelboerderij, nadat de voorgangster ter plaatse was afgebrand. Het oorspronkelijke ontwerp is gewijzigd uitgevoerd n.a.v het advies van de provinciale schoonheidscommissie. Het object is iets verhoogd gelegen op een ruim eigen terrein, aan de voor- en aan de westzijde van de weg gescheiden door een lage haag. Aan de voorzijde en ten westen van de boerderij is een ruime tuin met restanten van de oude boerentuin, met kastanjes, beuken en een fruitboomgaardje. Voor de oprijlaan aan de oostzijde is een groot ijzeren hekwerk met twee gemetselde pijlers met opschrift: OUD HOGEVEEN. De entree van het woongedeelte bevindt zich aan de westelijke zijgevel. In 1980 is een tanklokaal gebouwd; in 1992 is de jongveestal vergroot. De latere aanbouwen achter de boerderij vallen buiten bescherming van rijkswege wegens te geringe architectonische waarde en ouderdom.

Omschrijving

Het woongedeelte van één bouwlaag is gebouwd op een rechthoekige grondslag. Het overstekende wolfdak is gedekt met zwarte dof verglaasde Hollandse pannen. In het zuidelijke dakvlak is een kajuit met schildkap. Op het midden van de nok is een gemetselde schoorsteen onder schoorsteenbord. Het opgaand muurwerk bestaat uit rode gevlamde baksteen. De rechthoekige meerruitsvensters zijn alle voorzien van roedeverdeling en brede kozijnen. De vensters zijn opgebouwd uit twee, drie en zesruitslichten. De entree met een drietreeds gemetselde stoep en een gemetselde bloembak bevindt zich aan de westgevel onder een over de hals doorlopende houten luifel. De houten voordeur heeft verticale glas-in-lood zijlichten. Het grote venster naast de entree is gelijk aan de twee vensters aan de voorgevel; ze bestaan uit zesruitsvensters met drieruits boven- en zijlichten. In de westgevel is een provisiekelderraam waarboven een houten bank is bevestigd. Het schuurgedeelte is middels een hals met platte dakafsluiting aan het voorhuis verbonden. Aan de westzijde is een vernieuwde terrasdeur; aan de oostzijde is een houten deur met drietreeds gemetselde stoep. Het schuurgedeelte heeft een wolfdak, gedekt met zwarte gesmoorde Hollandse pannen. Midden op de nok is een houten dwarsgeplaatste luchtkist. Het opgaand muurwerk bestaat uit rode gevlamde bakstenen. In de voorgevel bevindt zich een gedenksteen met opschrift: AFGEBRAND EN HERBOUWD IN 1931 JELLE ROELS HOGEVEEN JUNIJ 1881. Daarnaast is een oorspronkelijke houten deur met tweeruits zijlichten. De oorspronkelijke zesruits stalramen in de zijgevels en in de achtergevel zijn vervangen door betonnen vensters, waarbij de gevelindeling niet is gewijzigd. Aan de westgevel zijn 13 stalramen; de oostgevel telt zes stalramen en twee oorspronkelijke dubbele opgeklamte staldeuren. In de achtergevel zijn twee mendeuren onder hoger opgetrokken dakvlak en een houten deur; ertussen zijn vier stalramen.

Waardering

De kop-hals-romp boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis, in 1931 in Bontebok gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang vanwege:

- de voor de jaren '30 kenmerkende bouwtrant,

- de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- de hoge mate van visuele gaafheid van de boerderij, met voorhuis en schuurgedeelte en tuinaanleg met restanten van een boerentuin,

- de ligging en het belang daarvan voor het straatbeeld.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij