Mildam N 168
Oranjewoud, vm kerk Brongerga

Inleiding

De GRAFKELDER van de familie Van Limburg Stirum is vóór 1916 gebouwd in opdracht van de C.L.A.J. graaf van Limburg Stirum op de begraafplaats van de vm. kerk van Brongerga. De voorgevel is in opvallende neo-classicistische trant opgetrokken. Een gebogen afrit leidt van het toegangshek der begraafplaats direct naar de grafkelder.

Omschrijving

De grafkelder bestaat uit een grotendeels ingegraven rechthoekig bouwblok van één bouwlaag uitgevoerd in beton en gedekt door een lichthellend zadeldak. In de zijgevels zijn twee luchtopeningen uitgespaard. De voorgevel is iets royaler uitgevoerd zodat het achterliggende bouwsel aan het oog wordt onttrokken. De dubbele metalen deuren met sierhangwerk worden geflankeerd door twee pilasters bekleed met rode granito kunststeen. De getoogde kroonlijst bevat boven de pilasters de familiewapens van de echtelieden Maria de Blocq van Scheltinga (links) en Charles Louis Adrien Juste graaf van Limburg Stirum (rechts), met de naam VAN LIMBURG STIRUM in diepreliëf er tussen. Het geheel wordt afgesloten door een tympaan. Het ingegraven toegangspad heeft gemetselde zijwanden van gele bakstenen, afgedekt met een betonnen balustrade en een zandvloer. Voor de toegangsdeuren is een gedeelte bevloerd met gele bakstenen.

De grafkelder van de familie Van Limburg Stirum is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzonder object in de typologische ontwikkeling van de grafkelder,

- vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de techniek, m.n. de betonbouw,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit,

- vanwege de bijzondere detaillering van het gebouw,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- vanwege de redelijke mate van typologische zeldzaamheid.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder Hervormde begraafplaats Familiegraf

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf