510422 - De Berencamp
Nijkerk Gelderland C 49
Nijkerk Gelderland C 1806
Putten I 663
Bij Hemmelerweg 1, 3861 RC te Nijkerk

Onderdeel 2

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De kern van de buitenplaats wordt gevormd door de rechthoekige huisplaats, die oorspronkelijk was omgracht. Aan de westkant van het huis loopt de bestrate Hemmelerweg (oprijlaan). Ten zuiden van het huis ligt een rechthoekige aanleg met een utilitair karakter, bestaande uit een hoogstamboomgaard en een voormalige moestuin, waaromheen een oude taxushaag. Direct ten oosten van het huis een parterre de broderie van buxus en een grasveld met monumentale eik. Langs de rand van de sieraanleg staan drie bewerkte natuurstenen paaltjes (XIX). De geometrische opzet van de kern van de buitenplaats wordt bepaald door enkele lanen rondom het huis, waarvan de drie parallelle eikenlanen (noord - zuid) het meest opvallend zijn: de oostelijke laan is bij de aanleg in landschapsstijl in 1906 verdwenen, de middelste is een verhoogd liggend graspad (het oude kerkepad), dat thans voor een deel voorzien is van nieuwe laanbeplanting en de westelijke laan wordt gevormd door de oprijlaan. De lanen ontsluiten het omringende agrarische gebied. Vanaf 1906 werd vanuit de aangrenzende buitenplaats Salentein (sinds 1898 waren De Berencamp en Salentein in het bezit van één eigenaar) een aanleg met doorzichten gerealiseerd, waarbij het huis De Berencamp, de duiventoren, omliggende boerderijen en het tolhuisje als 'points de vue' dienen. Het driehoekige weiland waarop de duiventoren staat heeft een meidoornhaag rondom en een solitaire linde. Het weiland gelegen voor De Berencamp is voorzien van twee clumbs van Amerikaanse eik en een boomgroep (aanplant omstreeks 1930). Ook de weilanden ten noorden van het huis zijn met enkele grote clumbs ingericht; vanaf het kerkepad zichten op het huis Salentein.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- wegens de historische infrastructuur;

- wegens de vroeg 20ste-eeuwse aanleg in landschapsstijl bestaande uit zichtassen, gestoffeerd door boomgroepen die over een geometrisch lanenpatroon is gelegd;

- wegens de visuele relatie met de buitenplaats Salentein;

- wegens de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.