Maartensdijk N 2032
Dorpsweg 193, 3738 CD te Maartensdijk

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het begin van de 19de eeuw door M.J. Eyck van Zuylichem naar voorbeeld van de Italiaanse villa's van de architect Palladio herbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huis (een voorhuis en een smaller achterhuis) met donkere plint bestaat uit twee bouwlagen en een mezzanino onder een schilddak, dat bekroond wordt door een achtbenige koepel staande op een verhoogde nok. Tegen beide zijgevels staat een aanbouw van twee bouwlagen. Het midden van de symmetrisch ingedeelde zeven-assige voorgevel wordt geaccentueerd door een zuilenportiek (1809) van drie traveeën; bestaande uit vier Ionische zuilen staande op een hardstenen bordes, een kroonlijst, waarop de naam 'EYCKENSTEIN', en een driehoekige fronton met een ronde klok. Het bordes wordt aan de zijkanten afgeschermd door een balustrade, die oorspronkelijk de gevel bekroonde. De middelste travee wordt gevormd door een omlijste glazen (toegangs)deur en een T-venster op de verdieping; de overige vensterassen zijn opgebouwd uit moderne vensters op de begane grond, T-vensters op de verdieping en een tweeruiter in de mezzanino. De vensters van de buitenste twee vensterassen hebben perisiennes. De zijvleugels bestonden oorspronkelijk uit open veranda's, totdat deze in ca.1880 werden verbouwd tot een glazen serre (links) en een woonkamer met drie halfronde vensters in Venetiaanse stijl (rechts). Op de verdieping een overdekt balkon gedragen door ijzeren zuiltjes. In de rechter zijgevel een deur met halfrond bovenlicht en een indeling van T-vensters (alleen perisiennes bij de vensters van het voorhuis). In 1955 is in het verspringende gedeelte van het voor- en achterhuis een tweede toegang tot het huis gemaakt. Tegen de linker zijgevel verschillende rechthoekige aanbouwen met een invulling van T-vensters, deels met perisiennes. De achtergevel toont een onregelmatige aanblik. Centraal in de gevel van het achterhuis dubbele glazen toegangsdeuren met bovenlicht geflankeerd door een langwerpig venster. De hardstenen ornamenten ter weerszijde van de toegangsdeur zijn van elders afkomstig en later aangebracht. Op de verdieping twee grote vensters met aan weerszijden een kleiner venster. In het INTERIEUR, dat verschillende malen grondig is verbouwd, is ondermeer het stucplafond met houten rozet in het trappenhuis van belang.

HOOFDGEBOUW (Eyckenstein) van algemeen belang:

- vanwege het vrij gaaf bewaard gebleven exterieur van het hoofdgebouw dat in het begin van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl is gebouwd naar de ideeën en voorbeelden van de architect Palladio;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.