Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510514
Complexnummer
510513 - Oostergeest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82968/64
Kadastrale aanduiding
Warmond D 567
Laan van Oostergeest 1, 2361 GA te Warmond
Laan van Oostergeest 3, 2361 GA te Warmond

Omschrijving

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Oostergeest). Sober vormgegeven blokvormig huis van twee bouwlagen in Hollands-classicistische stijl daterend uit de jaren vijftig van de 17de eeuw; verandering in de detaillering in de eerste helft van de 18de eeuw. Het pand is gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen met hardstenen plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. De lijstgevel aan de voorzijde heeft een symmetrische indeling van vijf vensterassen bestaande uit een zesruits schuifvenster op de begane grond en een vierruits schuifvenster op de verdieping. Centraal de hoofdingang met glazen toegangsdeur en bovenlicht omlijst door twee pilasters van blokwerk met een console-vormige kapiteel onder een kroonlijst. In het dakschild een dakkapel met vierruits schuifvenster. De zijgevels kennen een onregelmatige invulling met meerruits vensters, in de achtergevel een deur met bovenlicht waarnaast twee zesruits schuifvensters met luiken en op de verdieping twee vierruits schuifvensters met luiken. In het midden van de achtergevel een dakkapel. Tegen de achterzijde van het huis een lager gelegen aanbouw. Aansluitend een op vierkante grondslag gebouwd speelhuis (nu 'jachtkamer' genaamd) uit het begin van de 18de eeuw. Het bakstenen gebouwtje staat op een hardstenen plint onder een tentdak. In de west- en noordgevel twee en in de oostgevel één hoog venster bestaande uit een meerruits ondergedeelte en een houten bovengedeelte.

In het INTERIEUR is de 17de-eeuwse plattegrond gaaf bewaard gebleven, evenals de twee 17de-eeuwse beschilderde balkenplafonds en de 17de-eeuwse keuken met houten kastenwand. In de achterkamer stucwerk uit het midden van de 18de eeuw in rococostijl mogelijk vervaardigd door de Italiaanse stucadoor Moreti en Soldati. In de grote kamer lambrisering en stucwerk (plafond/schouw) in empirestijl uit ca.1820-1830, ook het stucplafond in de gang dateert uit deze tijd. Gebeeldhouwde marmeren stukken met festoenen in de hal, die mogelijk van elders afkomstig zijn. In de Jachtkamer een plafondschildering van vogels op doek. Kleine 17de-eeuwse kelder met afgeplat graatgewelf.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Oostergeest) is van algemeen belang:

- vanwege het gaaf bewaard gebleven exterieur en plattegrond van het hoofdgebouw in Hollands-classicistische stijl daterend uit de tweede kwart van de 17de eeuw met enige wijziging in detaillering in de 18de eeuw;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven 17de-eeuwse balkenplafonds en het 18de- en 19de-eeuws stucwerk in het interieur;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510513. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1650
1650
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Hollands Classicisme
stijlzuiver