Warmond D 566
Bij Laan van Oostergeest 1, 2361 GA te Warmond

Omschrijving

KOETSHUIS met MUUR behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Achter het huis gelegen koetshuis annex paardenstal uit 1765. Oorspronkelijk grensde het koetshuis met de zijmuur (zuid) aan het schoolmeestershuis. Sinds de afbraak van het schoolmeestershuis in 1862 heeft de zuidkant een blinde gevel. De kloostermuur is nog aanwezig. Restauratie in 1980 (waarbij in de achtergevel twee openslaande deuren zijn aangebracht) en in 1990. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken rood bakstenen koetshuis staat op een hardstenen plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel twee dubbele inrijdeuren met smal bovenlicht en een meerruits venster. Dakkapel met meerruits venster en houten zijstukken. De enkele inrijdeur in de kopgevel aan de noordkant geeft toegang tot de paardenstal. Daarboven een dakkapel.

KOETSHUIS met MUUR is van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats;