Breukelen Sint Pieters B 1090
Zandpad 34, 3621 ND te Breukelen

Omschrijving

BOERDERIJ MET ZOMERHUIS. Aan de noordzijde van het terrein een zeventiende-eeuwse boerderij van het langhuis-type in baksteen opgetrokken staande op een donker bakstenen plint onder een met riet gedekt zadeldak met op de nok een witgepleisterde schoorsteen. De witgepleisterde voorgevel kent een regelmatige indeling van twee meerruitsvensters op de begane grond en een meerruitsvenster in de topgevel. Allen met luiken. In de zijgevel (noord) de toegangsdeur met langwerpig zijlicht en meerruitsvensters. Tegen de zuidelijke zijgevel een serre-aanbouw. De indeling van de achtergevel volgens het baanderdeur principe (met hooiluik). Ter zijde van de boerderij een op rechthoekige grondslag gebouwde zomerhuis. Opgetrokken in baksteen staande op een donker bakstenen plint onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Witgepleisterde voorgevel met een symmetrische indeling van meerruitsvensters met luiken. Het zomerhuis is recent naar achteren toe verlengd. De aanbouw is alszodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij behoorde tot in de negentiende eeuw bij de buitenplaats Groenevecht. Recent weer aan het bezit toegevoegd (1990).

BOERDERIJ MET ZOMERHUIS van algemeen belang:

- vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats;