Maartensdijk N 629
Dorpsweg 195, 3738 CD te Maartensdijk

Omschrijving

KOETSHUIS. Witgepleisterd blokvormig koetshuis (1850-1875) op rechthoekige grondslag bestaande uit anderhalve bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt mansardedak. De symmetrisch ingedeelde kopgevel aan de voorzijde heeft geblokte hoeklisenen en een brede geprofileerde daklijst die in de top eindigt met een rechthoekige schoorsteenvormige bekroning. In het midden van de gevel de omlijste dubbele inrijdeuren geflankeerd door eveneens omlijste meerruitsvensters. Boven de inrijdeuren een omlijst luik. De rechter zijgevel heeft een vrij regelmatige indeling van vensters, deuren en een dakhuis. Het koetshuis is thans in gebruik als cursusruimte/kantoor.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;