Lonneker AB 427
Zonnebeekweg 112, 7546 RH te Enschede
Zonnebeekweg 114, 7546 RH te Enschede
Zonnebeekweg 114 A, 7546 RH te Enschede

Omschrijving

KOETSHUIS met PAARDENBOXEN en DIENSTWONING op H-vormige grondslag opgetrokken over één bouwlaag in witgepleisterde baksteen onder zadeldaken met overstek op klossen, bedekt met Hollandse pannen. Op de nok van het lange deel een dakruiter. Op de nokken schoorstenen.

Aan de hof binnen de H-vorm liggen de hoofdgevels. Centraal in de oostgevel een grote getoogde dubbele garagedeur onder een geschoorde luifel met steekkap. Aan weerszijden meerruits drielichten. Rechts in de oksel van de bouwdelen een traptorentje onder een kegeldak. In de linker oksel een overhoeks geplaatste dubbele garagedeur onder steekkap met ooglidvenster in het tympaan. De noord- en zuidgevel van de hof bevatten meerruits kruisvensters behangen met luiken en deuren met meerruits bovenlichten. In de dakschilden boven beide gevels een dakkapel. De hof wordt afgesloten door twee muurtjes met hellende deklaag, eindigend in een pijler met bolbekroning.

In de kopse gevels (O) een dakschild van drie pannen op de verdiepingscheiding. Op de begane grond twee meerruits schuifvensters behangen met luiken. In de geveltop rechts een bolkozijn en links twee vensters, alle behangen met luiken. Links van de linker gevel een muur met hellende deklaag.

Achter de zuidgevel ligt de woning. Rechts van het midden een risaliet onder steekkap. Verder meerruits (schuif)vensters behangen met luiken en twee deuren.

Aan de achterzijde (W) bevindt zich het servicegedeelte van het koetshuis. In het midden een forse geschoorde luifel waar zich (oorspronkelijk) bezinepomp en smeerput bevonden.

Geheel links de thans verbouwde garage onder een topgevel. Recht een kleine uitbouw met steekkap eveneens onder een topgevel. Verder enkele meerruits vensters behangen met luiken.

In de noordgevel in het midden een tweeruits met aan weerszijden twee meerruits vensters behangen met luiken. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met meerruits venster.

In de noordvleugel bevinden zich enkele originele paardenboxen. De overige ruimtes zijn aangepast aan de kantoorfunctie, het woongedeelte in de zuidvleugel is gemoderniseerd.

Waardering

Koetshuis met paardenboxen en dienstwoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als onderdeel van de buitenplaats Zonnebeek

- vanwege typologie en kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere gebouwen op de buitenplaats en de ligging in het landschap

- vanwege de hoge mate van gaafheid

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) met paardenbox en dienstwoning

Beltman, G. ; Overijssel