Lonneker W 1237
Beckumerstraat 51, 7548 BD te Enschede

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte muldenpannen gedekt zadeldak dat boven het uitgebouwde woonhuisgedeelte is geknikt. De gevels van het woonhuisgedeelte zijn versierd met gepleisterde speklagen ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels van de vensters. De voorgevel (Z) heeft een gepleisterd hoge plint met een afsluitende waterlijst onder de begane grond vensters. De twee paneeldeuren onder bovenlichten in deze gevel zijn voorzien van siersmeedwerk. De witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen van de segmentbogen boven de ingangen en de T-vensters zijn uitgevoerd met bossage. Boven het roosvenster in de geveltop is de trekbalk in de nok versierd met decoratief houtsnijwerk. De vensters in de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte hebben glas-in-lood bovenlichten. In de oostgevel een ingang met paneeldeur onder bovenlicht. De oostgevel van het bedrijfsgedeelte bevat een (nieuwe) deur tussen zijlichten en drie getoogde stalvensters met roedenverdeling. In de westgevel drie staldeuren en grote getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. De achtergevel (N) heeft een baander onder rondboog tussen zijlichten met roedenverdeling, rechtgesloten staldeuren en getoogde vensters onder een beschoten geveltop. De twee tegelkamers in het interieur van het woonhuisgedeelte verkeren in originele staat met betegelde wanden tussen paneeldeuren en originele haardpartijen. Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de rijke detaillering van het woonhuisgedeelte