510577 - De Hoge Boekel
Lonneker AE 97
Hoge Boekelerweg 255, 7532 RE te Enschede

Omschrijving

Groot onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak dat met dubbele Engelse blokleien is gedekt. De gevels zijn opgetrokken in geelbruine Waalsteen. Het beeldhouwwerk aan de gevels is uitgevoerd in zand- en kalksteen. Boven de opvallende zwarte smeedijzeren sierankers van de verdiepingsvloeren een omgaande waterlijst tussen de natuurstenen waterdorpels van de verdiepingsvensters. De gootlijst is uitgevoerd als een hoofdgestel met kroonlijst op modillons. De meerruits vensters en glasdeuren zijn behangen met persiennes. De symmetrische voorgevel (Z) heeft zeven vensterassen waarvan de middelste drie in een risaliet dat boven de daklijst wordt bekroond door een klokgevel met gebeeldhouwde aanzetstenen en frontonbekroning onder geknikte rondboog. De natuurstenen hoekpilasters van het risaliet zijn uitgevoerd met schijnvoegen. Boven de loggia op de begane grond van het risaliet een natuurstenen geprofileerde lijst die wordt ondersteund door twee natuurstenen zuilen met entasis. In de loggia een dubbele glasdeur met bovenlichten tussen schuifvensters. De gebeeldhouwde lijst rond het centrale verdiepingsvenster in het risaliet eindigt in een geknikte rondboog. Ook het oeil de boeuf in de geveltop heeft een rijk gedecoreerde zandstenen lijst. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond dubbele glasdeuren onder bovenlichten en op de verdieping kruisvensters.

De westgevel heeft vijf vensterassen met schuifvensters en een geheel in natuursteen uitgevoerd middenrisaliet met schijnvoegen en beeldhouwwerk. Een hardstenen trap van drie treden leidt naar de centrale hoofdingang van het huis met een dubbele paneeldeur onder bovenlicht. Boven het risaliet een dakkapel met gebeeldhouwde wangen en fronton. Het middenrisaliet van de achtergevel (N) wordt bekroond door een grote gemetselde dakkapel met een klokgevel waarvan de gebeeldhouwde aanzetten en het fronton in zandsteen zijn uitgevoerd. In het risaliet begane gronds dubbele glasdeuren en daarboven de traplichten binnen een rijk gedecoreerde natuurstenen lijst. Links in de lage aanbouw met balustrade tegen de oostgevel, de dienstingang met een paneeldeur tussen zijlichten. De grote veranda met hoekrisalieten aan de oostgevel is deels uitgevoerd met zuilen met entasis en deels met gemetselde kolommen op hardstenen basementen. De balustrade op de veranda bestaat uit gedraaide hardstenen balusters tussen gemetselde pijlers. In het rechter dichte hoekrisaliet is de dienstingang ondergebracht, de linker aan de zuidzijde dicht gezet met een glaspui. Twee dubbele glasdeuren geven vanuit het huis toegang tot de veranda. Op de verdieping twee centraal geplaatste dubbele glasdeuren tussen vensters met kruiskozijn. Aan alle zijden in het dakschild eenvoudige dakkapelletjes onder zadeldakjes van verschillend formaat. Tegen de oostgevel een hoge uitgemetselde schoorsteen, aan de westgevel één in het dakschild en twee bovenop het afgeknotte dak. Op de hoeken van het dak staan natuurstenen pironnen.

InterieurVan het gaaf bewaarde interieur zijn ondermeer de hiernavolgendgenoemde elementen van belang:

Op de begane grond een gang met marmeren vloer en lambrizering. De gestucte wanden van het trappenhuis naar de eerste verdieping zijn versierd met opgelegd lijstwerk en rijk gedecoreerde kuiven. De monumentale bordestrap heeft een gebeeldhouwde trappaal en fraai gesneden trapbalusters. De hal en de eetkamer hebben een balkenzoldering en paneellambrizering. In beide vertrekken betegelde haardpartijen met rijk uitgevoerde schouwen op zwart marmeren pilasters. Het fries van de schouw in de hal heeft een gesneden reliëf onder geknikte rondboog. Het reliëf stelt de Bischop van Munster voor die geschenken van de Twentse boeren in ontvangst neemt. Op de achtergrond is een karakteristiek Twents los hoes afgebeeld. Het schoorsteenfries in de eetkamer rust op gebeeldhouwde natuurstenen consoles met een jachttafereel. Op het gesneden reliëf in de eetkamer is de strijd tussen Karel de Grote en Wittekind en diens onderwerping en belijdenis tot het Christendom in Munster afgebeeld. In de keuken een zwart-wit geblokte tegelvloer en tegellambrizeringen van witjes met bovenlangs een fries van tegels met afbeeldingen van vogels tussen decoratieve randen. Op enkele plaatsen in de keuken tegeltableaus met vogelkooitjes. De originele servieskasten zijn n de keuken en de dienkeuken nog aanwezig. Het wanden langs de keldertrap zijn geheel met witjes betegeld, afgewisseld met tegeltableaus en sierranden met geometrische patronen. De zwarte en witte tegels van de keldervloer zijn gelegd in een ruitvormig patroon. De scheidingsmuren in de kelder zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. De slaapkamers op de verdieping hebben alle kastenwanden met paneeldeuren en originele wastafels. In de badkamers nog de oorspronkelijke tegels en op de verdieping een origineel bad.

Monumentaal landhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van woonhuis van de textielfabrikant H. van Heek

- de neo-classicistische bouwstijl met neo-Lodewijk XIV-ornamentiek van het exterieur die is geïnspireerd op Twentse kastelen

- het rijk gedecoreerde interieur met beeldhouwwerk dat verwijst naar de geschiedenis van Twente

- de uitzonderlijke gaafheid van het ex- en het interieur