Lonneker AL 462
Strootsweg 401 3, 7547 RW te Enschede
Strootsweg 401, 7547 RW te Enschede

Omschrijving

Monumentaal LANDHUIS (1865- 1930) van twee bouwlagen op een samengestelde plattegrond onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking. De gevels zijn boven een natuurstenen plint wit gepleisterd. De hoofdentree tot het huis bevindt zich in het uitgebouwde entreeportaal in de noordoostgevel aan de straatzijde. De overluifelde getoogde deur wordt geflankeerd door smalle glas-in-loodvensters. Het balkon boven de ingang heeft een balustrade van gedraaide balusters met sierbollen op de hoeken. Behalve het recht gesloten balkonkozijn hebben de vensters in deze gevel getoogde bovenlichten. Het aanzicht van de zuidoostgevel wordt gedomineerd door de grote serre en daarboven de loggia onder een met leien gedekt schilddak. In de door hoekpilasters geflankeerde afgesnoten hoeken aan weerszijden van de serre zijn boven de recht gesloten ingangspartijen in het pleisterwerk de contouren te zien van de Tudorbogen die hier bij de verbouwing in 1884 waren aangebracht. De vensters en deuren in de serre zijn voorzien van stalen kozijnen. De rondbogen van de T-vensters op de verdieping worden voortgezet in de rondboogarcades met balustrades van de loggia. De grote serre aan de zuidwestgevel heeft schuifdeuren en vensters met grote glasruiten onder een doorlopende reeks bovenlichten. Op de verdieping geven drie balkondeuren onder getoogde bovenlichten toegang tot het balkon boven de serre met een balustrade van kleine gedraaide balustertjes. Links tegen de noordwestgevel een aanbouw onder balkon en rechts daarvan een lager gedeelte onder plat dak.

In de gevel vensters en balkondeuren onder getoogde bovenlichten. In de dakschilden aan de noord-, oost- en westgevel dakkapellen onder iets getoogde kapjes. De grotere dakkapel boven de ingang aan de oostzijde is uitgevoerd met fronton en wangen. Op het snijpunt van de nokken aan de zuidgevel een achtkantig klokketorentje met driepasbogen onder een achtzijdig tentdakje.

In het interieur zijn onder meer van belang het vertrek aan de westkant van het huis waarin tegen de oostwand een betegelde haard en het goudleerbehang (1884 of daarvoor) bewaard zijn gebleven; de kamer met de afgesnoten hoeken aan de zuidzijde heeft met stucplafond met opgelegd lijstwerk in geometrische patronen en de hal die is uitgevoerd met een paneellambrizering, rijk uitgevoerde trap en een betegelde garderobe met dubbele wastafel.

Monumentaal landhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als voorbeeld van een karakteristieke Twentse textielvilla waarvan de negentiende eeuwse kern (de theekoepel) nog aanwezig is

- vanwege het samengestelde bouwvolume waarin de verschillende bouwperioden te herkennen zijn

- vanwege de gave interieuronderdelen die nog in het huis aanwezig zijn