Lonneker AL 462
Strootsweg 405, 7547 RW te Enschede

Omschrijving

KOETSHUIS met inpandige KOETSIERSWONING (ca. 1917) van één bouwlaag op rechthoekige langwerpige plattegrond onder overstekend met rode Hollandse pannen gedekt wolfdak. Op de uiteinden van de nok pironnen. De gevels zijn boven een gepleisterde grijze plint opgetrokken in bruine baksteen. De strekken boven de getoogde vensters en deuren zijn versierd met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Het middenrisaliet van de symmetrische voorgevel (Z) heeft een beschoten geveltop onder steekkap. In het risaliet de deur en een dubbel venster van de koetsierswoning binnen een groot samengesteld kozijn onder latei en segmentboog. De wit gepleisterde ronde gevelsteen onder de beschoten geveltop is versierd met een paardekop. De grote getoogde inrijdeuren aan weerszijden van het risaliet zijn gedecoreerd met panelen. De overige vensters en deuren in deze gevel hebben een bovenlicht.

In de zijgevels (O en W) drie hoog in de gevel geplaatste stalvensters onder segmentbogen en in de geveltoppen hooiluiken onder gestucte rondbogen. Tegen de achtergevel (N) de uitgebouwde keuken van de woning onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het dakschild twee dakkapellen onder lessenaardak.

Waardering

Koetshuis met inpandige koetsierswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van koetshuis en koetsierswoning bij het landhuis

- de rijke detaillering van de gevels