Lonneker AL 429
Strootsweg 407, 7547 RW te Enschede

Omschrijving

BOERDERIJ van het hallehuistype met tweekapsschuur (1917) onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het woonhuisgedeelte is naar het zuiden georinteerd, de achtergevel grenst aan het erf voor het koetshuis. Alle topgevels hebben een beschoten top. Voorgevel (Z) met twee zesruits schuifvensters, een opgeklampte deur onder gedeeld bovenlicht en aan weerszijden daarvan twee kleine rechtgesloten vensters. In de westgevel een tweede ingang met deur tussen vensters met roedenverdeling. De in lichtbruine baksteen gemetselde rondbogen boven de stalvensters in de zijgevels van het bedrijfsgedeelte en de segmentbogen boven de baanders in de achtergevel (N) zijn versierd met witte aanzet- en sluitstenen. De recente aanbouw tegen de voorgevel van de schuur valt buiten de bescherming.

Waardering

Boerderij van het hallehuistype met tweekapsschuur van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van boerderij op de buitenplaats

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid