Lonneker B 5895
Leutinkveldweg 30, 7522 PW te Enschede

Inleiding

BOSWACHTERSWONING uit 1912 in eclectische trant ontworpen door de architect J.W. Janssen uit Hengelo in opdracht van de Hengelose fabrikant O. Stork. De woning behoort bij Huize Oosterhof op het landgoed Lonnekermeer in de gemeente Weerselo (Nieuwe Grensweg 2 / WSL 135) De gemeentegrens loopt over het landgoed waardoor de dienstwoning in Enschede staat en de rest van het ensemble in Weerselo. Het landhuis is in 1901 in opdracht van de Hengelose fabrikant Otto Stork gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller. In het voorste gedeelte van het pand was oorspronkelijk het woonhuis en in het achterste gedeelte het koetshuis ondergebracht. Door de verbouwing tot woonhuis is het pand inwendig gewijzigd. De woning staat op de hoek van de Nieuwe Grensweg en de oprijlaan naar Huize Oosterhof.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat met rode muldenpannen is gedekt. Boven de middenrisalieten van de voor- en achtergevel (N en Z) steekt de kap ver over. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in bruine baksteen en versierd met horizontale banden van witte verblendsteen. Boven het samengestelde venster in het middenrisaliet van de voorgevel (N) een zoldervenster met stolpraam en bovenlicht. In de zijgevels van het risaliet en links in de voorgevel vensters met bovenlicht, rechts een deur. De vensters zijn uitgevoerd met een zandstenen waterdorpel en latei.

De wit geschilderde luiken van de begane grondvensters zijn voorzien van een rode zandloper. In de zijgevels (O en W) aan beide zijden een venster met bovenlicht en luiken als in de voorgevel. De ingangspartij in de oostgevel geeft toegang tot de keuken, in de westgevel een staldeur tussen twee venstertjes. Boven de grote inrijdeuren tussen kleine venstertjes in het middenrisaliet van de achtergevel (Z) een vensterpartij. Aan weerszijden van het risaliet rechtgesloten staldeuren onder lateien.

Woonhuis annex koetshuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als markering van de entree tot het landgoed Lonnekermeer aangelegd door de Hengelose fabrikant Otto Stork

- vanwege de voor dergelijke dienstwoningen kenmerkende typologie en bouwstijl

- vanwege de uitwendige gaafheid