Lonneker AA 417
Holterhofweg 325, 7534 PT te Enschede

Inleiding

LANDHUIS de Hölterhof is gebouwd in 1913 in opdracht van N.G. (Gijs) Jannink naar ontwerp in Engelse landhuisstijl van S. de Clerq uit Den Haag. De typologie van het huis is duidelijk geïnspireerd op de vlinderplattegronden die de Engelse architect Voysey toepaste. Het huis ligt in het Aamsveen. De Hölterhof is gebouwd als zomerhuis op de plaats van een theehuisje uit 1909 (verplaatst naar de tuin). Vanaf 1929 is het permanent bewoond en daartoe uitgebreid met twee vleugels en een traptoren. Ter gelegenheid van de oprichting schreef J.J. van Deinse, o.a. schrijver van het Twents volkslied, een gedicht dat in de gevel is opgenomen: "Waor 't heet bleuit zo mooi / en 't ven lig zo wied / daor is't goed wèèn / in de zomertied". Naast de entree een gevelsteen met: "Mieneke Jannink Jansje Jannink Hendrik Jannink Wim Jannink 1 december 1913".

In de jaren zestig is het pand aangepast aan een horeca-functie, met o.a. een instellingskeuken. Een in 1962 aangebouwde zaal en een in 1982 aangebouwde bibliotheek vallen buiten de bescherming.

De tuinaanleg rond het huis naar ontwerp van T.J. Dinn en P. Wattez is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Landhuis opgetrokken vanuit een vlindervormige plattegrond over twee bouwlagen, deels onder de kap, op bakstenen plint en met gepleisterde gevels. De zuid- en oostvleugel hebben een hogere nok. De rieten kap is voorzien van nokvorsten. Alle vensters zijn uitgevoerd met bruine raamdorpelstenen onder een strek van schoon metselwerk.

Aan de NW-zijde op de begane grond, in de oksel en in de vleugels, drie erkers met in de rechter de entree. In de andere gevelvlakken twee vijflichts vensters.

Op de verdieping in de oksel twee vierruits draaivensters met ertussen een Bentheimer gevelsteen. De oksel wordt afgesloten door een topgevel met houten beschot en vierruits venster. In de gevels van de zijvleugels enkele vierruits vensters en in de dakschilden twee dakkapellen met halfronde vensters. De kopgevels van de vleugels hebben een houten beschot onder wolfeind in de top. Voor de noordervleugel deels de aanbouw uit 1969.

Aan de NO-zijde staat in de oksel een vierkante traptoren, vanaf de tweede verdieping octogonaal, met rieten tentdak en windvaan met steigerend paard.

De ZO-zijde van het landhuis is georiënteerd op de tuin. In de oksel op de begane grond een dichtgezette loggia met segmentboog. Op de verdieping twee twaalfruits draaivensters. In de geveltop met beschot onder wolfeind een bandraam met vier vierruits vensters. Op de begane grond in beide vleugels een 18-ruits drielicht. In de dakschilden rechtgesloten dakkapellen met driezijdige wangen met erboven dakkapellen met halfronde vensters. De kopse gevels van de vleugels hebben op de begane grond vier achtruits glasdeuren onder een luifel. In de geveltop onder wolfeind twee 12-ruits draaivensters met een 8-ruits draairaam erboven. Voor de gevel een bordes met een gemetselde muur en een trap naar de tuin.

Aan de ZW-zijde op de begane grond de uitbouw uit 1969. In de dakschilden dakkapellen.

Het interieur van het landhuis is grotendeels intact gebleven.

De vertrekken zijn onder meer voorzien van lambrizeringen met cassettes, deurlijsten, cassetteplafonds, haardzitjes, suite-deuren en schouwen, allen in voornamelijk gelakt hout.

Landhuis De Hölterhof van cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een buitenverblijf van Twentse fabrikanten dat later permanent bewoond werd

- vanwege de gave interieuronderdelen

Haag, P. ; Overijssel