Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510611
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82800/77
Kadastrale aanduiding
Lonneker P 1312
Knalhutteweg 125, 7542 PB te Enschede

Omschrijving

Inleiding

't Walmink is als LANDHUIS gebouwd in 1938 in opdracht van G.H. Smelt en/of Wissink naar ontwerp van de architect Jansen.

Het huis is ontworpen in een sobere traditionalistische bouwstijl. De indeling is op de verdieping enigszins gewijzigd. De tuinaanleg is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het landhuis is in bruine baksteen opgetrokken over twee bouwlagen vanuit een rechthoekige plattegrond met in de voor- en achtergevel risalieten. Aan de zuidelijke zijgevel een uitgebouwde keuken/garage over één bouwlaag. Beiden onder samengestelde rieten schilddaken met overstek. Op de nokken pannen, op de nokeinden bakstenen schoorstenen. Alle vensters en deuren zijn in staal uitgevoerd en afgehangen in houten kozijnen. De van origine geplaatste drielicht vensterpartijen zijn voorzien van twee taatsramen en behangen met luiken met een uitzetsysteem dat van binnenuit te bedienen is. Rondom zijn op de verdiepingscheiding muurankers aangebracht.

De symmetrische voorgevel (W) heeft twee hoekrisalieten onder steekkappen. Deze hebben beiden op begane grond en verdieping een drieruits vensterpartij. Midden in de voorgevel is de entree gesitueerd onder een luifel met een tongewelfje op twee dubbele kolommen. Aan weerszijden, ook op de verdieping, twee vensters met bovenlicht. Op de verdieping staat midden tussen de vensters de naam van het huis. In het dakschild een dakkapel onder een rieten schilddak.

In de linker zijgevel (N) op de begane grond een erker met een origineel drieruits venster en een glasdeur.

Op de verdieping oorsponkelijk een balkon met opengewerkte borstwering, dit is dichtgezet met een drieruits venster aan de voorkant en éénruits vensters aan de zijkanten. De achtergevel (O) heeft een middenrisaliet onder een steekkap die het trappenhuis herbergt. Op de begane grond van het risaliet bevindt zich de achterdeur onder een luifel geflankeerd door eenruits vensters. Op de verdieping een groot zesruits glas-in-lood venster, in het dakschild een dakkapel met dubbele draaivensters. In de zijgevels van het risaliet eenruits vensters. Op de verdieping wordt het risaliet geflankeerd door twee drieruits vensterpartijen. Op de begane grond verschillende een- en tweeruits vensters. In het dakschild twee kleine dakkapellen.

Aan de rechter zijgevel de aangebouwde garage, met de dienstingang in een loggia, de garagedeur, twee drieruits vensterpartijen voor de keuken en enkele eenruits vensters en dakkapellen. In deze zijgevel is het balkon intact gebleven.

Het tamelijk eenvoudige interieur is nagenoeg intact. Dit bestaat voornamelijk uit houten lambrizeringen waarin kastruimte is opgenomen, een monumentale haardpartij voorzien van kolommen met entasis, glasdeuren met geslepen ruiten, stucplafonds met kooflijsten en betegelingen.

Waardering

Landhuis 't Walmink is van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp

- de kenmerkende traditionalistische bouwstijl

- de hoge mate van in- en uitwendige gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jansen ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur