Enschede B 7502
Korte Hengelosestraat 1, 7511 JA te Enschede
Korte Hengelosestraat 1 A, 7511 JA te Enschede
Korte Hengelosestraat 1 B, 7511 JA te Enschede
Korte Hengelosestraat 1 C, 7511 JA te Enschede
Korte Hengelosestraat 1 D, 7511 JA te Enschede

Inleiding

WARENHUIS voor Vroom en Dreesman naar ontwerp van J. Kuyt uit de jaren twintig, ontworpen in functionalistische stijl. Het pand is opgebouwd uit geometrische bouwvolumes. Eveneens kenmerkend voor de stijl is het metselwerk in Noors kettingverband. Puien en interieur van de begane grond zijn aangepast aan de huidige winkelfunctie. Op de tweede verdieping is het interieur gemoderniseerd, evenals het centrale trappenhuis, waarbij de ruimte-indeling en de vensters met glas-in-lood onaangetast zijn gebleven.

Omschrijving

Warenhuis opgetrokken in gele baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen met plat dak.

Midden in het langwerpige bouwvolume bevindt zich het centrale trappenhuis dat één bouwlaag hoger opgaat. De volumes aan weerszijden van het trappenhuis hebben een eigen gevelindeling. Het oostelijk deel had oorspronkelijk een winkelfunctie, het westelijk een expeditie- en kantoorfunctie. Beide volumes worden beëindigd door een halfronde hoekrisaliet in de kopse gevels.

De originele vensters zijn nog aanwezig, behalve op de begane grond. Alle originele kozijnen zijn van staal.

De winkelentree bevindt zich overhoeks op het zuidoosten. De oostgevel heeft twee hoekrisalieten. In het halfronde linker risaliet op beide verdiepingen een horizontale band van vensters, gescheiden door stenen kolommen. De banden lopen door in de zuidgevel. Het vierkante rechter risaliet is geheel van glas, hier bevindt zich een trappenhuis.

Op de eerste verdieping een balkon over de volle breedte tussen de risalieten. De vensters op de verdieping lopen over twee bouwlagen.

Het rechter gedeelte van de zuidgevel heeft een geknikte rooilijn. Op de begane grond de gemoderniseerde winkelpui. Op beide verdiepingen bandvensters. De vensterstrook op de eerste verdieping wordt beeindigd door een erkerpartij. In de bovenlichten glas-in-lood. Het centrale trappenhuis wordt geflankeerd door risalieten op de verdiepingen met bovenin een rond venster. Licht treedt toe via vijf rondgesloten hoge vensters over twee bouwlagen. Boven ieder venster, in de vierde bouwlaag een rond venster. Alle vensters met glas-in-lood. In het linker gedeelte van de zuidgevel bevonden zich oorsponkelijk de kantoren. Dit deel is eveneens sterk horizontaal geleed met vensterstroken op alle verdiepingen. De stroken op de eerste en tweede verdieping lopen door in de hoekrisaliet van de westgevel. Centraal in het linkerdeel een met koper beklede erker over twee bouwlagen voor het trappenhuis. Links hiervan op de begane grond vijf ronde vensters.

In de westgevel bevinden zich alle expeditie ontsluitingen. Op de begane grond rechts de personeelsingang. Het overige deel van de begane grond heeft een moderne pui gekregen. Op de eerste verdieping een strook vensters met links van het midden laaddeuren en een balkon ter breedte van drie vensterassen. Op de tweede verdieping rechts zeven ronde vensters, een hoge dubbele laaddeur met balkon en een strook vensters.

Warenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de voor een warenhuis karakteristieke typologie

- de architectonische vormgeving en detaillering die kenmerkend is voor de warenhuisbouw van Kuyt die voor Vroom en Dreesman meerdere warenhuizen heeft ontworpen

- de beeldbepalende ligging in het centrum van Enschede

- de redelijke gaafheid van het exterieur