Enschede B 7697
Ripperdastraat 8, 7511 JR te Enschede

Inleiding

HERENHUIS De Stadsweide is gebouwd in ca. 1905. In het stadsuitbreidingsplan van 1904-07 nam het deel De Stadsmaten, ook De Stadsweide genoemd, een uitzonderingspositie in. Voor deze deftige villawijk werd een afzonderlijk uitbreidingsplan gemaakt door Ir. J.J.L. Bourdrez.

Het pand heeft nu een kantoorfunctie; de functieverandering heeft een wijziging van het interieur met zich meegebracht. Het trappenhuis heeft zijn oorspronkelijke ruimtewerking verloren. In essentie is de indeling van het huis bewaard gebleven. Aan het exterieur zijn hellingbanen en brandtrappen toegevoegd.

De erfafscheiding bestaat uit een gemetselde onderbouw met ezelsrug met daarop een gietijzeren hek. In de tuin staat een dubbele garage, die jonger is dan het huis. Deze garage valt buiten de bescherming.

Oorspronkelijk lag het herenhuis in een zeer royale tuin met solitairen. Van deze tuin is, zowel in oppervlakte als in kwaliteit, weinig meer over.

Omschrijving

Monumentaal herenhuis opgetrokken in machinale baksteen met trasraam vanaf een rechthoekige plattegrond met risalieten en erkers over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met leien in maasdekking. Alle deuren en vensters, behalve in de dakkapellen, hebben een natuurstenen omlijsting. Alle vensters op de begane grond en de verdieping hebben achtruits bovenlichten.

De nagenoeg symmetrische voorgevel wordt door twee forse (hoek)risalieten in drieën gedeeld.

Centraal tussen de risalieten bevindt zich de entree met stoep onder een met leien gedekt lessenaardak, gedragen door twee Dorische zuilen. Op de verdieping, in het midden en in de risalieten, een drielicht venster. De risalieten hebben een topgevel met natuurstenen deklijst. In de geveltop een dubbel achtruits venster. Het rechter risaliet heeft op de begane grond een driezijdige erker, het linker heeft eenzelfde vensterpartij als op de verdieping. De risalieten hebben in de zijgevels aan de buitenzijde op begane grond en verdieping een venster met bovenlicht, evenals het geveldeel links van het linker risaliet, waar de hoofdgevel nog één vensteras doorloopt.

De linker zijgevel heeft in de middenas op de begane grond een deur-/vensterpartij onder een met leien gedekt lessenaardak op Dorische kolommen en een stoep met dubbele trap. Op de verdieping een drielicht venster. De as wordt afgesloten door een dakkapel met dubbel achtruits venster. Rechts van de middenas een enkelvoudige en links een tweelicht vensterpartij op begane grond en verdieping. Twee hemelwaterafvoeren met vergaarbak omlijsten de gevelopeningen. Geheel links een toegangsdeur tot de aangebouwde bijkeuken.

De achtergevel heeft in het midden een erker met op de verdieping een balkon. Erkergevel en borstwering zijn gebogen. In de erker een drielicht vensterpartij. Links van de erker een veranda van vijf traveeën met Dorische kolommen op een bakstenen muur en gepleisterde architraaf. Op de verdieping een balkon met bakstenen balusters. Boven de veranda een topgevel als aan de voorzijde. Rechts van de erker een aanbouw. Verder in de gevel voornamelijk enkelruits vensters en keldervensters. In het dakschild twee dakkapellen met dubbele achtruits draaivensters.

In de rechterzijgevel rechts een risaliet als in de voorgevel, echter minder sterk risalerend. Op begane grond en verdieping een driezijdige erker. Voor de geveltop een balkon. Geheel links de twee enkelruits vensters van de voorgevelrisaliet.

Van het interieur is de detaillering redelijk ongeschonden gebleven, met name op de begane grond. De meeste vertrekken zijn voorzien van houten lambrizeringen, schouwen, natuurstenen of parketvloeren en stucplafonds.

Herenhuis De Stadswei van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als een der laatste redelijke gave onderdelen van een onderdeel van het stadsuitbreidingsplan De Stadsmaten uit 1907

- als reminiscentie van een stadsvilla met groenaanleg

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp