Enschede H 1319
M.H. Tromplaan 9, 7511 JJ te Enschede

Inleiding

Dit HERENHUIS is gebouwd in ca. 1915 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel of diens medewerkers/opvolgers A.P. Smits en C. van der Linde.

Het woonhuis is nu in gebruik als kantoor. Het kwalitatief zeer hoogwaardige interieur op de begane grond is onaangetast gebleven. Aan de oostzijde is een ontsierende aanbouw gemaakt die voor de waardering als beschermd monument van ondergeschikt belang is. De originele dakbedekking is vervangen door rode shingles.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken over twee bouwlagen in bruine machinale baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond met risalieten en veelhoekige erkers onder een samengesteld schilddak met een lichte concave welving aan de onderzijde waardoor een overstek is ontstaan. Rondom loopt ter hoogte van de balkons een fries van uitgemetselde geometrische motieven. Alle vensters hebben negenruits bovenlichten.

Centraal in de voorgevel (N) de entree onder een portiek die het balkon van de verdieping vormt. Rechts een halfronde erker met eveneens een balkonbalustrade. In de erker vijf vensters. Links van de entree een drielichtvenster. Op de verdieping van links naar rechts een drielicht-, twee tweelichtvensters en een balkondeurpartij. In het dakschild drie dakkapellen. Op de rechter hoek een balkon op kolommen, links een uitbouw met eenzelfde balkon.

Aan de linkerzijgevel (O) de moderne uitbouw.

De achtergevel heeft een middenrisaliet met op de begane grond een venster-/deurpartij en op de verdieping een balkon.

Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond een tweelichtvenster en op de verdieping twee vensters. In het dakschild verschillende o.a. halfronde dakkapellen.

In de rechter zijgevel (W) in het midden een halfronde erker met balkonbalustrade en links het bij de voorgevel genoemde hoekbalkon op kolommen.

Op de begane grond zijn alle vertrekken behalve de (bij)keuken in originele staat. De hoofdvertrekken hebben houten lambrizeringen en stucplafonds. Garderobe en toilet zijn bekleed met roze marmer.

Woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als een der laatste redelijke intact gebleven onderdelen van het stadsuitbreidingsplan De Stadsmaten uit 1907

- vanwege de kwaliteit van met name het interieurontwerp

- vanwege de beeldbepalende ligging