Lonneker AL 168
Burgemeester Stroinkstraat 395, 7547 RH te Enschede

Inleiding

Houten BADHUISJE met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving dat in 1922 in opdracht van de textielfabrikant H.W Ter Kuile is gebouwd in een vijver op het landgoed 't Lansink in Twekkelo. Het werk is uitgevoerd door de aannemer H.J. Asveld uit Usselo die het waarschijnlijk ook heeft ontworpen. De vijver en het huisje zijn nu onderdeel van de tuin bij een na-oorlogse villa van de architect Borel uit Hilversum die eveneens in opdracht van de familie Ter Kuile is gebouwd. Omschrijving

Het houten huisje op standvinken in de vijver heeft een min of meer vierkante plattegrond onder een rietgedekt samengesteld schild-zadeldak. De wanden bestaan uit bruin geschilderde rabatdelen. De overstekende kap rust op de houten kolommen van de galerij met lattenhek die rond het huisje loopt en die onder de steekkap aan de voorzijde (Z) risaleert. Aan de noordzijde geeft een loopplank toegang tot de galerij. De achtruitsdeuren in de voorgevel (Z) kunnen helemaal weggeklapt worden. De vensters aan weerszijden van deze deuren hebben een roedenverdeling. Achter de deur in de noordgevel is de trap naar de zolder aangebracht. Het centrale hoofdvertrek van het huisje heeft een driezijdig afgesloten achterwand (N) met ingebouwde vitrinekasten. Links van dit vertrek een kleedkamer en rechts een opslagruimte.

Badhuisje van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie als badhuisje van de familie ter Kuile