Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510634
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82802/86
Kadastrale aanduiding
Enschede C 6724
Hengelosestraat 42, 7514 AH te Enschede
Hengelosestraat 44, 7514 AH te Enschede

Omschrijving

Inleiding

Monumentaal vrijstaand HERENHUIS dat in 1892 als dokterswoning met aangebouwde praktijk is gebouwd in opdracht van dokter B.J. van Delden in eclectische bouwstijl met neo-renaissancistische detaillering. De eerste steen is gelegd door P.A.v.D. en B.v.D. Het pand is gebouwd op de fundamenten van de eerste door stoom aangedreven fabriek van de Enschedese Katoenspinnerij in Enschede. 'n Grooten Stoom, die in 1890 door brand was verwoest. Tijdens een verbouwing in 1932 naar ontwerp van W.K. de Wijs zijn de vensters voorzien van glas-in-lood bovenlichten en is het interieur grondig gewijzigd. Van het oorspronkelijke interieur resteert slechts een schouw in een van de voorkamers. Het pand staat op de hoek van de Hengelosestraat en Raiffeisenstraat.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op rechthoekig grondplan onder een afgeknot met zwarte kruispannen gedekt schilddak. Tegen de westgevel een aangebouwde praktijkruimte van één bouwlaag onder afgeknot schilddak. De met schijnvoegen gepleisterde gevels zijn rijk gedecoreerd. De gestapelde hoekpilasters zijn op de begane grond versierd met diamantkoppen en boven de rondlopende cordonlijst met panelen. De vensters en deuren op de begane grond hebben eenvoudige lijsten van pilasters en daarboven een schijngevoegd fries. De verdiepingsvensters zijn gevat binnen een lijst met voluutvormige vleugelstukken en een segmentboog beëindiging met acanthusblad op de sluitsteen. De vensters hebben glas-in-lood bovenlichten.

De voorgevel (Z) telt drie vensterassen waarvan de middelste in een risaliet dat wordt bekroond door een dakkapel met wangen en fronton. In het middenrisaliet de hoofdentree met overluifelde deur onder bovenlicht. Links van de ingang een grote vijfzijdige erker met daarop een houten balkonhekje en rechts een groot samengesteld venster met drieruits bovenlicht. De symmetrische oostgevel heeft drie vensterassen waarvan de middelste wordt geflankeerd door een gestapelde pilasterorde als op de hoeken van het gebouw. Boven het centrale getoogde venster met luiken de samengestelde glas-in-loodvensters van het achtergelegen trappenhuis. Op de begane grond in de achtergevel (N) links een groot samengesteld kozijn met tuindeuren en rechts een samengesteld getoogd keukenvenster. De lage vleugel tegen de westgevel heeft eveneens gepleisterde gevels met rijk gedecoreerde hoekpilasters en omlijste vensters. Rechts in de voorgevel (N) een overluifelde paneeldeur onder bovenlicht. De met schijnvoeg gepleisterde segmentbogen boven de vensters zijn met elkaar verbonden via een horizontale geprofileerde lijst. Op het dak eenvoudige dakkapellen met een frontonbekroning en drie grote gemetselde schoorstenen.

Waardering

Monumentaal herenhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de eclectische bouwstijl met neo-renaissancistische detaillering

- de rijke ornamentiek van de gevels

- de uitwendige gaafheid van het gebouw

- de zeer beeldbepalende situering op de hoek van de Hengelosestraat en de Raiffeisenstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden