Enschede I 1504
Thorbeckelaan 20, 7521 AV te Enschede

Inleiding

WOONHUIS in Um 1800-stijl dat in 1923 is gebouwd als pastorie bij de kerk op de Oude Markt in opdracht van de Hervormde Gemeente Enschede. Het huis is gebouwd naar ontwerp van de architect Huijgens en vertoont grote stilistische gelijkenis met het huis "de Wigwam" aan de Boddenkampsingel dat in 1920 is gebouwd naar een ontwerp van de architect Karel Muller. Het huis staat iets teruggerooid met de oostgevel aan de Thorbeckelaan. Een smeedijzeren hek dat om de hoek loopt in de Van Kolkstraat vormt de erfscheiding.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder met grijze Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. De in bruine baksteen opgetrokken gevels worden afgesloten door een eenvoudig hoofdgestel met iets overstekende kroonlijst. De rechtgesloten zesruits schuifvensters zijn onder strekken geplaatst. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterasssen. In de middelste vensteras een dubbele paneeldeur onder bovenlichten met diagonale roedenverdeling binnen een gebeeldhouwde natuurstenen lijst. Het hoofdgestel boven de pilasters aan weerszijden van de deur wordt bekroond door een schijnbalustrade van gedraaide balusters. De natuurstenen lijst rond het verdiepingsvenster boven de ingang is versierd met gebeeldhouwde acanthusbladmotieven. In de linker zijgevel (Z) twee vensterassen. Boven de tuindeuren rechts in de achtergevel (W) een houten balkonnetje. De keukenvensters links in de gevel zijn aan de onderzijde iets ingekort. In de rechter zijgevel is aan het samengestelde kozijn het achtergelegen trappenhuis goed te herkennen.

Het sobere interieur bevat enkele oorspronkelijke interieuronderdelen waaronder het trappenhuis, deurlijsten, granitovloeren en ingebouwde kasten.

Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van pastorie bij de kerk op de Oude Markt