Enschede I 938
Hengelosestraat 221, 7521 AC te Enschede

Inleiding

Voormalig HOOFDVERDEEL- EN REGELSTATION uit 1927 van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf van Enschede. Het gebouw is ontworpen door Gemeentewerken van Enschede en uitgevoerd door de aannemer Collet. De architectuur doet kubistisch aan en is representatief voor de bouwtrant van Gemeentewerken van Enschede in die periode. Oorspronkelijk was op de begane grond en de eerste verdieping de installatie en op de tweede verdieping de woning van de beheerder ondergebracht. Het verdeelstation is tot 1957 als zodanig in gebruik geweest, in dat jaar is de installatie eruit gehaald. In verband met de nieuwe functie van ontwerpburo is het pand inwendig gewijzigd.

Omschrijving

Het pand van drie bouwlagen is samengesteld uit blokvormige onderdelen onder platte daken. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk. In de voorgevel (N) langs de straat worden twee (vernieuwde) inrijdeuren geflankeerd door lisenen met een gemetselde kapiteel-achtige bekroning. Daarboven bevindt zich een vensterreeks met een doorlopende onderdorpel. Op de terugliggende tweede verdieping vensters met roedenverdeling van de woning.

De hoofdentree bevindt zich links van de voorgevel in het uitgebouwde trappehuis aan de linker zijgevel (O). Boven de overluifelde deur zijn de traplichten uitgerust met stalen kozijnen en horizontale roedenverdeling. De vensters in de zijgevels zijn identiek uitgevoerd, op de begane grond enkel en op de verdieping als drielichten.

In beide gevels een deur onder bovenlicht.

In de wit gepleisterde achtergevel bevindt zich op de begane grond een originele deur. De buitentrap is later aangebracht.

Voormalig verdeelstation van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bijzondere oorspronkelijke functie van het gebouw

- de architectuur die kubistisch aandoet en karakteristiek is voor de bouwtrant van gemeentewerken in Enschede de jaren twintig

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid

- de zeer beeldbepalende situering langs de Hengelosestraat