Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510653
Complexnummer
510650 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/39
Kadastrale aanduiding
Bedum K 1931
Bij Grotestraat 49, 9781 HB te Bedum

Omschrijving

Inleiding

In 1876 diende het kerkbestuur een verzoek in bij het gemeentebestuur om een R.K. BEGRAAFPLAATS te mogen aanleggen. Dit verzoek werd in eerste instantie afgewezen omdat op grond van de Begraafwet niet binnen een afstand van 50 meter tot de bebouwde kom begraven mocht worden. De r.k. school lag op een afstand van 37 meter. Later in het jaar werd wel toestemming verleend op voorwaarde dat binnen 50 meter afstand van de school niet zou worden begraven. De begraafplaats werd in 1876/77 aangelegd op een terrein ten noordoosten van de kerk. In 1878 nam de weduwe Maria Lammerts Elerie het initiatief om een ROUWKAPEL te laten bouwen op de begraafplaats en schonk de kerk 1000 gulden. De kapel werd in 1880 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Balvert uit Pannerden. Voor dit doel werd het middenpad verbreed. Op de begraafplaats bevinden zich diverse grafzerken waaronder die van de Maria Lammerts Elerie, overleden in 1886, vervaardigd door J. Kalf, een kindergrafje uit 1890 met beeld van een engel zittend op de calvarieberg, met volgende signatuur: D63, August Drechsler, C. Hemnitz, en een graf met opengewerkt gietijzeren kruis met christus uit 1937.

Omschrijving

De begraafplaats is aangelegd op een nagenoeg vierkant terrein dat wordt omzoomd door een schelpenpad, bomen en struiken, en een sloot. Het kruisvormige padenpatroon deelt het terrein in vieren. De rouwkapel ligt aan het einde van de oost-west as.

Waardering

R.K. begraafplaats van algemeen cultuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een kleine rooms-katholieke begraafplaats uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510650. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1877
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing