Bij Grotestraat 49, 9781 HB te Bedum

Omschrijving

Een in neo-gotische stijl opgetrokken ROUWKAPEL, opgebouwd in bruine baksteen op een uitspringend trasraam van bruine klinkers afgedekt met een schuine rollaag. De kapel heeft een zadeldak bedekt met leien, en een zinken goot. Midden in de westgevel is een altaarnis uitgebouwd onder een steekkap. De drie topgevels hebben een tuit en aanzetstenen afgezet met een ezelsrug, hoeklisenen met tandlijst en drie blinde venstertjes (twee korte met ertussenin een langere). In de noord- en zuidgevel bevindt zich een getoogde opgeklampte deur met gehengen, en in de oostgevel drie smalle getoogde vensteropeningen. In de altaarnis met kruis-ribgewelf is een altaar tegen de achterwand gemetseld, bestaande uit een gele bakstenen onderbouw met terrazzo blad. Boven het altaar bevinden zich een Jezus aan het kruis met aan weerszijden een uit ijzer gegoten, beschilderd beeld.

Rouwkapel van algemeen belang

- als voorbeeld van een in neogotische stijl opgetrokken kapel uit het laatste kwart van de vorige eeuw

- als goede representant van het oeuvre van architect J. Balvert

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de karakteristieke vormgeving

- vanwege de functionele relatie met de begraafplaats

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Rouwkapel (H) Katholieke begraafplaats