Bedum K 641
Bedum K 642
Walfriduslaan 22, 9781 GJ te Bedum
Walfriduslaan 24, 9781 GJ te Bedum

Omschrijving

Dubbele ARBEIDERSWONING met aankapping opgetrokken in rode baksteen met twee topgevels van witte kalkzandsteen op een trasraam van rood-bruine klinkersteen. Het pand wordt gedekt door een met nieuwe pannen (oorspronkelijk cementpan) belegd schilddak dat aan de voorzijde twee steekkappen heeft met strakke windveren. Een houten goot op klossen en een fries van witte kalkzandsteen omsluiten het geheel. De voorgevel heeft twee deuren met kijkgat en bovenlicht en een bakstenen stoepje. Tussen beide deuren bevinden zich twee driedelige vensters met bovenlicht. Zowel deuren en ramen hebben een gepleisterde latei. In de topgevels een tweeruits venster onder een getoogde hanekam van rode baksteen, met daarboven een gepleisterd decoratief vlakje.

In de beide zijgevels twee H-vensters onder een latei en een kleiner venster (1978) in de aankapping. In de achtergevel eveneens twee H-venster en in de aankapping een deur met klein venster ernaast (1960). In het dakvlak bevindt zich een dakkapel (1978).

Dubbele arbeiderswoning uit omstreeks 1915 van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als goed voorbeeld van sociale woningbouw uit de eerste decennia van deze eeuw op ruime kavels grond

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik

- als goede representant van het oeuvre van architect K. Siekman uit Zuidhorn