Bij Boterdiep Wz 43, 9785 AL te Zuidwolde

Inleiding

ROLPAAL langs het Boterdiep. Het object is gelegen aan de westzijde van het kanaal, tegenover de Nederlands Hervormde kerk. Het is onduidelijk of dit de oorspronkelijke standplaats van de rolpaal is, die in 1995 is opgeknapt. Het Boterdiep vormde vanaf de 17de eeuw tot het begin van deze eeuw een belangrijke binnenscheepvaartverbinding van de stad Groningen via Bedum, Onderdendam en Middelstum naar Uithuizen. Het deel van de stad naar Onderdendam werd in 1653 gegraven, het traject Onderdendam-Uithuizen in 1670. Langs het Boterdiep lagen jaag- of trekpaden, waarover de paarden liepen die de schepen trokken. Rolpalen waren nodig om met behulp van kabels trekschuiten verder vooruit of om de bocht te trekken.

Omschrijving

Rolpaal uit de tweede helft van de 19de eeuw bestaande uit twee houten rolelementen die door middel van een plaat aan de onder- en bovenkant aan een staand gedeelte zijn bevestigd. Het staand gedeelte is van ijzer en heeft een I-vormig profiel. De rolpaal staat evenwijdig aan het water.

Rolpaal van algemeen cultuurhistorisch belang

- als relict van de trekscheepvaart in de provincie Groningen