Tegenover De Blink 1, 9781 KS te Bedum

Inleiding

TOEGANGSHEK bij de in 1871 aangelegde algemene begraafplaats. Het rechthoekige terrein van de begraafplaats, omzoomd door bomen en een sloot, bestaat verschillende delen: een deel uit 1871 dat in 1904 werd uitgebreid en een deel uit 1950 met houten baarhuisje. Achter dit deel is in 1980, aan de andere kant van de sloot, een nieuw stuk aangelegd. Vroeger heeft er ook een dienstwoning op het terrein gestaan. Deze is nu verdwenen. De begraafplaats als zodanig is van lokaal belang.

Het toegangshek ligt op een gemetselde duiker aan de Schoolstraat, bij het parkeerterrein van de begraafplaats. Het hek is er waarschijnlijk tegelijk met de aanleg van de begraafplaats rond 1871 neergezet.

Omschrijving

Toegangshek bestaande uit twee platte, opengewerkte ijzeren hoofdpijlers en twee beweegbare ijzeren hekken. De gietijzeren pijlers zijn opgevuld met de volgende doodssymbolen: een zandloper met vleugels, twee gekruiste zeisen met op het kruispunt een slang die in zijn staart bijt en twee gekruiste omgekeerde toortsen. Aan de beide zijkanten van de pijlers bevindt zich een vleugelstuk van smeedijzeren krulwerk. De beweegbare hekken tussen de pijlers hebben smeedijzeren regels en spijlen met bovenop gietijzeren punten. Het onderste deel van de hekken is dichtgezet met een ijzeren plaat waarin zandlopers en omgekeerde zeisen in gestileerde vorm zijn geperforeerd. Het toegangshek wordt aan de achterzijde ondersteund door twee ijzeren langsschoren.

Toegangshek van algemeen cultuurhistorisch belang

- als fraai voorbeeld van een ijzeren hek uit de tweede helft van de 19de eeuw