Bij Emmalaan 13, 9781 EA te Bedum

Inleiding

POMPGEBOUW in 1936 gebouwd als onderdeel van een rioleringsplan, dat het gebied aan de westzijde van Bedum behelsde. Het pand dat als functie had het rioolwater via de Molentocht in het Boterdiep te pompen, staat aan de oostzijde van de Emmalaan bij de vaste brug over de Molentocht. De Dienst Gemeentewerken Bedum gaf het een aan de Amsterdamse Schoolstijl verwant uiterlijk, passend bij de woningen in de buurt. Het pompgebouw, dat oorspronkelijk grensde aan het water van de Molentocht is tegenwoordig buiten bedrijf. De tocht is aan de oostzijde van de Emmalaan gedempt en veranderd in een voetpad.

Omschrijving

Pompgebouw opgetrokken op een vierkante plattegrond in rode, licht gesinterde baksteen. Het tentdak is gedekt met een zwarte Romaanse pan en heeft een ruim houten overstek. De hoeken van het pand, met uitzondering van de noord-westhoek, worden gemarkeerd door gemetselde bloembakken die een hoek van 45 graden vormen met de gevels. De entree is aan de zuidzijde en bestaat uit een rondboogvormige, houten deur onder een rondboog gevormd door drie halfsteens rollagen, en heeft een stoep van gesinterde baksteen. Bovenin de gevels, grenzend aan het dak, bevindt zich op elke hoek een houten vierruits venster (tijdelijk dichtgezet vanwege vandalisme). Aan de westzijde ligt een put afgedekt met een betonnen deksel en aan de zuidzijde een betonnen rechthoekige bak, afgedekt met vier naast elkaar gelegen rechthoekige betonplaten met ijzeren handvaten aan weerszijden, die bij elkaar worden gehouden met twee ijzeren banden.

Onder het gebouwtje bevindt zich de pompkelder, die via een betonnen plaat in de vloer te bereiken is.

Van het vrijwel onaangetaste INTERIEUR is vermeldenswaard de betegelde vloer in rood en zwart.

Pomgebouw van algemeen cultuurhistorisch belang