Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510686
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 juli 1998
Kadaster deel/nr: 
6729/32
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Het Hogeland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bedum
X-Y coördinaat: 
236157 - 591317

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1929 in opdracht van de heer R. Zijl uit Bedum. Het in een aan de Art Déco verwante stijl opgetrokken pand is ontworpen door de Bedumer architect A. Wiersema. Sinds 1929 hebben er slechts een paar veranderingen plaatsgevonden: de garagedeuren en de vensters van de dakkapellen zijn vervangen en het hek om de tuin is vernieuwd. Het opvallend vormgegeven pand ligt op de hoek van de Grotestraat met het Plantsoen en wordt door een ondiepe tuin van de straat gescheiden.

Omschrijving

De rentenierswoning met garage heeft gepleisterde gevels op een hoog trasraam van gesinterde baksteen. Boven het trasraam lopen twee naar voren springende gevelbanden bij zowel woonhuis als garage. Het samengestelde dak van het WOONHUIS dat wordt gedekt door een bruin geglazuurde tuile du nord, heeft twee zinken pironnen op de nok, een rechthoekige goot en een deels gepleisterde, deels bakstenen schoorsteen op het dakvlak van de voorgevel. H-vensters met bakstenen onderdorpels en een bovenlicht van glas-in-lood, onder een gepleisterde latei met uitspringend rand, geleden de gevels.

De zuidgevel heeft een zijrisaliet met een door windveren omlijste topgevel. Aan het risaliet is een driezijdige erker gebouwd met balkon met gepleisterde borstwering, dat bereikbaar is via een glasdeur met roedeverdeling. In de voorgevel bevinden zich twee vensters en in het dakvlak erboven een houten dakkapel met twee (niet originele) vensters. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een terugliggende gelakte deur met kijkgat en geometrische houtdecoratie, onder een gepleisterde betonnen luifel die wordt ondersteund twee gepleisterde muurpijlers, die op hun beurt weer rusten op twee gemetselde muurtjes. Boven de luifel bevindt zich een glas-in-lood bovenlicht. Een twee treden hoge stoep van gesinterde baksteen verleent de toegang. Aan weerszijden van de deur twee vensters met bovenin het dakvlak een houten dakkapel met drie vensters (oorspronkelijk met roedeverdeling). Onder de vensters rechts van de deur bevinden zich twee verdiept liggende keldervensters omringd door een gesinterd bakstenen muurtje. De westgevel wordt geleed door vijf vensters, waarvan één kleinere. De noordgevel heeft een aangebouwde garage onder een plat dak, dat bereikbaar is via een glasdeur met roedeverdeling en glas-in-lood in een gepleisterde doorgetrokken dakkapel, geflankeerd door twee kleinere houten dakkapellen. Tussen de goot van de woning en de garage bevindt zich bij de hoek met de oostgevel een houten geometrisch ornament. In de voorgevel van de GARAGE een dubbele garagedeur (niet origineel), in de noordgevel drie hooggeplaatste vensters met horizontale roeden en in de westgevel een deur met aan weerszijden een zijlicht met horizontale roeden.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de voor- en achterkamer de marmeren schouwen, de suitedeuren met glasruiten en de geometrisch ingedeelde plafonds van hout en board; in de gang de deuren met bovenin gekleurd bewerkt glas en de houten bordestrap met decoratief schotwerk.

Waardering

Rentenierswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een kleine rentenierswoning uit 1929

- vanwege de opvallende, op de Art Déco geïnspireerde architectuur

- vanwege de verzorgde detaillering

- als representatief voorbeeld van het oeuvre van de lokale architect A. Wiersema

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het ex- en het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Grotestraat en het Plantsoen

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGrotestraat629781 HDBedum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BedumK3434

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeArt Décoonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Rentenierswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929exactvervaardiging