Boterdiep Wz 32, 9781 EK te Bedum

Inleiding

Voormalige KANTOORWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en GARAGE, ontworpen in 1935 door architect A. Wiersema uit Bedum in opdracht van notaris F.S. Wolters. Het pand is opgetrokken in een verstrakte vorm van de Amsterdamse Schoolstijl en heeft een fraai interieur rijk aan Art Deco motieven en -ornamenten. In 1960 wordt de "natte cel" deels verbouwd tot archief door de fa. W.R. Arends & Zn. uit Bedum op verzoek van de toenmalige eigenaar, Mr. E.J. Hekma. Sindsdien hebben er, behalve vernieuwing van de keuken, nauwelijks wijzigingen plaatsgevonden. Rond de woning ligt een ruime tuin waarvan de aanleg en indeling de geometrie en asymmetrie van het ex- en interieur weerspiegelen. Het pand werd van de straat gescheiden door een ook door A. Wiersema ontworpen hek, maar dit is vervangen door een heg.

Omschrijving

KANTOORWONING (twee bouwlagen) met ACHTERHUIS en GARAGE (beide één bouwlaag), opgetrokken in een geel-bruine baksteen (Noors verband). Het trasraam van donkere baksteen reikt tot aan de onderdorpels van de vensters. De deels onderkelderde woning heeft een schilddak gedekt met een donkerbruine geglazuurde Romaanse pan, een gemetselde schoorsteen en een ruim houten overstek. In het dakvlak aan de westzijde bevindt zich een houten zesruits dakkapel. De woning heeft op de begane grond verschillende venstervormen en op de verdieping samengestelde kozijnen met glas-in-lood vensters. Bovenin de westgevel markeren balkondeuren met glas-in-lood zijlichten de trapopgang.

De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een gelakte rondboogvormige deur met decoratieve ruitverdeling, omlijst door een driesteens rondboog van donkere baksteen. Voor de deur een in de breedte afnemende gemetselde stoep van drie treden geflankeerd door asymmetrisch geplaatste bakstenen muurtjes van verschillend hoogte. Het muurtje links van de deur draagt een geometrisch opgebouwde lantaarn van koper en glas. Ook in de oostgevel, twee hoekerkers met glas-in-lood boven- en zijlichten. De linker erker heeft een betonnen plat dakje en de rechter een houten overstek. Deze laatste erker gaat in de noordgevel over in drie hooggeplaatste, kleine glas-in-lood vensters, die van elkaar worden gescheiden door geel-bruin metselwerk. Aan de zuidgevel een serre op donkere bakstenen plint onder een houten, overstekend plat dak bekleed met mastiek. Midden in de serre openslaande deuren tussen twee glas-in-lood zijlichten en twee zijramen, waarvan de linker met glas-in-lood zijlicht. De noordgevel heeft een venster met boven- en zijlichten van glas-in-lood met eronder twee keldervensters, en een gewijzigd venster dat de luifel deelt met de ernaast gelegen zijentree. Deze entree bevindt zich in het noordwestelijke deel van het achterhuis en bestaat uit een gelakte deur met geometrisch geplaatste ruitjes in een portiek met een gemetselde stoep ervoor van drie treden. In het platte dak boven de zij-ingang bevinden zich een aantal bovenlichten voor verlichting van gang en natte cel.

Het achterhuis, dat aan de westgevel is gebouwd, bestaat uit twee delen die iets in hoogte en lengte verschillen. Het ene, zuidwestelijke deel heeft een plat dak met balkon en gemetselde borstwering waarop een hek van stalen buis. In de gevels bevinden zich twee samengestelde vensters en een smal venster met glas-in-lood. Het andere, noordwestelijke deel van het achterhuis heeft aan de westzijde een deur met gemetselde stoep van drie treden en drie smalle vensters ernaast.

De GARAGE is aan het noordwestelijke deel gebouwd onder een plat dak en heeft aan de oostzijde een driedelige garagedeur met geometrisch omlijste ruitjes erin en bovenlichten. In de noordgevel bevinden zich drie hooggeplaatste kleine vensters, in de westgevel twee en in de zuidgevel een deur met een klein venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de deuren die op de hal uitkomen met geometrisch geplaatste ruitjes erin en de drie tochtdeuren met glas-in-lood, de marmeren schouw in de salon tezamen met het zachtboard plafond met zonnemotief, de houten bordestrap met uit geometrische vlakken bestaand schotwerk, dat evenals de lambrizering in de hal in een bijzondere schildertechniek is beschilderd, en de egaal geverfde houten deuren op de verdieping.

Voormalige kantoorwoning uit 1935 van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als goed voorbeeld van een met zorg vormgegeven notariswoning uit midden jaren dertig

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- als goede representant van het oeuvre van architect A. Wiersema

- vanwege de opvallende op de Art Deco geïnspireerde vormgeving van het interieur

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het Boterdiep Westzijde

- vanwege de ruimtelijk- visuele relatie met de andere monumentale panden aan het Boterdiep Westzijde

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning

natte cel deels verbouwd tot archief