's-Gravenhage AR 663
Bij Leidsestraatweg 75, 2594 BB te 's-Gravenhage
Bij Leidsestraatweg 77, 2594 BB te 's-Gravenhage

Omschrijving

BRUG MET TOEGANGSHEK. In de stijl van de Haagse School gebouwde rondboogbrug met toegangshek uit ca. 1921, waarvoor het ontwerp door de Gemeentewerken van 's-Gravenhage werd gemaakt. De brug vormt aan de noordzijde van de buitenplaats de toegang tot het park en is uit rode baksteen opgetrokken. Op twee, aan de uiteinden royaal uitzwenkende bakstenen keermuren, die voorzien zijn van uitgemetselde detailleringen en oorspronkelijk met natuurstenen sluitstenen, staan twee bakstenen pijlers waartussen twee smeedijzeren draaibare vleugels zijn bevestigd. De pijlers zijn voorzien van uitgemetselde ribben en gedecoreerd met natuurstenen banden en blokken. De pijlers worden afgesloten door geprofileerde natuurstenen toppen. Het hek bestaat uit twee draaibare smeedijzeren vleugels, bestaande uit stijlen en regels met kruis- en ruit-vormige details. De vleugels zijn (thans) groen geschilderd. Het bruggedek is thans geasfalteerd.

BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Marlot, van algemeen belang:

- vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving;