Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510705
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 juli 1998
Kadaster deel/nr: 
14877/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hillegom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hillegom
X-Y coördinaat: 
98097 - 479189

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voor de kweker Ruigrok in ambachtelijke trant gebouwde BOLLENSCHUUR uit 1906, gelegen tussen de Leidsche Trekvaart en de Molentocht. In de schuur bevindt zich een eerste steen met de inscriptie: J. Ruigrok Wz 27 april 1906.

NB De bollenschuur maakt deel uit van een complex met woonhuizen, een voormalige boerderij en andere bollenschuren die buiten de bescherming vallen.

Omschrijving

De rechthoekige bollenschuur telt twee bouwlagen onder een mansardedak met grijze bouletpannen, windveren en een makelaar. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde speklagen en ijzeren muurankers. De zeven assen tellende langsgevels zijn zowel op de begane grond als verdieping geleed door grote rechtgesloten droogdeuren. Met het openen van de deuren regelde men aanvankelijk het droogproces in de schuur. De dubbele houten deuren zijn geheel onderin gesloten, daarboven zes ruiten (in de deuren op de begane grond) en vier ruiten (in de deuren op de verdieping). Boven de deuren en vensters segment bogen met pleisterwerk in de boogtrommels. Rollagen onder de deuren op de begane grond, houten waterdorpels op de verdieping. In de westelijke langsgevel bevindt zich een schuifdeur die dienst doet als ingang, met daarboven een hijsbalk.

In de voorgevel (noord) op de begane grond drie en in de geveltop twee deuren. In de achtergevel (zuid) en de daaraan grenzende vensterassen: kleine vensters met ijzeren kozijnen. De daklijst steekt boven de eindgevels over.

In de schuur staan de houten stellingen waarin de bollen gedroogd werden. Zoals gebruikelijk was, doen de stellingen tegelijkertijd dienst als constructie van het gebouw. Ook staat er een gepleisterde kolom met een constructieve functie.

Waardering

De uit 1906 daterende bollenschuur van de kweker Ruigrok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkende expressie van de bloembollencultuur, die de sociaal-economische geschiedenis van de regio sterk heeft bepaald en ook landelijk van grote betekenis is.

Het pand is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarden als kenmerkend voorbeeld van een bollenschuur met twee bouwlagen en een mansardedak.

Voorts is de bollenschuur van belang wegens de situationele waarde, verbonden met de oorspronkelijke functie en lokale transportroutes vanwege de ligging tussen de Leidsche Trekvaart en de Molentocht, twee vaarwegen die dienst deden als af- en aanvoerwegen van bollen, mest en andere benodigdheden. Van de bollenschuur zijn zowel het exterieur als i nterieur relatief gaaf. Relatief gave bollenschuren met daarin nog de stellingen die de constructie vormen, zijn inmiddels zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZuider Leidsevaart2B2182 NCHillegom
NeeZuider Leidsevaart2C2182 NCHillegom
NeeZuider Leidsevaart2D2182 NCHillegom
NeeZuider Leidsevaart2E2182 NCHillegom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bollenschuur

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HILLEGOMD3338

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061906exactvervaardiging