Deventer E 4175
Achter de Muren Duimpoort 56, 7411 CE te Deventer

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in bepleisterde baksteen over één bouwlaag met souterrain onder een met oud Hollandse pannen gedekt zadeldak.

In de ongelede entreegevel aan de steeg rechts de voordeur en enkele schuifvensters. In het dakschild een dakkapel met wangen onder steekkap met fronton en hijsbalk. Naast de deur een recente gevelsteen.

De nagenoeg symmetrische gevel aan de IJssel telt zeven vensterassen. In iedere as is op de hoofdverdieping een T-venster met profiellijst geplaatst onder een segmentboog. Het middenrisaliet heeft onder de steekkap met zadeldak een draairaam met tweeruits bovenlicht onder een segmentboog; beide hoekrisalieten hebben onder de steekkap met tuitgevel een draairaam onder een rondboog. Het rechter hoekrisaliet heeft twee nissen in het souterrain, het linker twee vensters. De drie risalieten hebben een palmet op de geveltop. De mee risalerende plint en waterlijst suggereren een basement. De kroonlijst risaleert eveneens mee en volgt in het middenrisaliet de daklijst van de topgevel.

InterieurHet interieur heeft de originele indeling met verspringend niveau bij de opkamer en de keuken. Van de gang is de originele detaillering met marmeren lambrizering bewaard. Verschillende vertrekken hebben een haardpartij. De salon heeft vensterbanken waarin gezeten kan worden.

Woonhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de aanwezigheid van resten van de oude stadsmuur als constructief bouwonderdeel