Grote Kerkhof 9, 7411 KT te Deventer

Omschrijving

Woonhuisuitbreiding van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een met oud Hollandse pannen gedekt schilddak.

De gevel staat op een natuurstenen basement in blokverband en wordt beëindigd door een overstekende gootlijst op klossen. Op beide verdiepingen twee kruisvensters waarvan de natuurstenen dorpels, kalven en lateien doorgetrokken zijn tot speklagen. Boven de vensters rondboog strekken met verblendsteen in de boogtrommels. Op de verdiepingscheidingen muurankers van sierijzer. In het dakschild een kleine dakkapel onder een steekkapje.

Interieur

Het interieur op de bel-etage is rijk gedecoreerd met houten lambrizeringen met (neo-)gotische briefpanelen. Onderdeel van het interieur zijn een monumentale schouw, deels van natuursteen, en houten suite-deuren. In de boezem zijn beeldnissen ingemetseld zodat deze kon functioneren als huiskapel. De haard is betegeld met 16de eeuwse tegels.

Woonhuisuitbreiding van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de beeldbepalende ligging aan het Grote Kerkhof en de functionele en ruimtelijke relatie met het oorspronkelijke woonhuis (mon.nr. 510713)

- de gaafheid, met name ook van het interieur op de beletage