Bergpoortstraat 59, 7411 CL te Deventer

Omschrijving

Fabrieksgebouw met zaadpakhuis en schoorsteen. De voorbouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een met zink bedekt afgeknot schilddak. De hoofdgevel (W) heeft rechts van het midden een risaliet onder een steekkap met tuitgevel. Hier op iedere laag en in de geveltop een dubbele laaddeur. In de nok een hijsbalk onder een steekkapje met houten beschot. Rechts van het risaliet één, links vier vensterassen met op iedere laag een getoogd zesruits stalen venster onder een segmentboogvormige strek. Links van het risaliet een dubbele deur. De zuidgevel is blind, in de noordgevel vier vensterassen met op iedere laag vensters van het genoemde type.

De achterbouw, het zaadpakhuis, is opgetrokken in dezelfde baksteen eveneens vanaf een rechthoekige plattegrond over vier bouwlagen onder een met dakleer bedekt zadeldak. De hoofdgevel van het zaadpakhuis ligt aan het water (O). De zijgevels zijn in zeven traveeën verdeeld. De eerste en vierde travee vanaf het water heeft laaddeuren op alle bouwlagen. De overige traveeën hebben twee gekoppelde vensters op alle lagen.

Rechts van het pand (aan de straatzijde) bevindt zich de schoorsteen.

Fabriek van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als karakteristiek voorbeeld van de schaalvergroting in de branche en de verstrengeling met de chemische industrie (zeepziederij)

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere bebouwing op industrieterrein Raambuurt

- vanwege het belang van de schoorsteen als stedenbouwkundig markeringspunt