510727 - Landbouwschool
Brinkgreverweg 184, 7415 CH te Deventer

Omschrijving

Het Indisch landbouwmuseum bestaat uit twee delen. Beide zijn opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag.

Het voorgebouw heeft speklagen en aanzetstenen van natuursteen. Het is overkapt met een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De entree bevindt zicht in de noordgevel in een inpandige portiek met natuurstenen rondboog. Op de verdiepingscheiding een betonnen fries met "Indisch landbouwmuseum" en twee gevelstenen. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters. In de geveltop met vakwerk een drielicht venster. In de zijgevels vijf schuifvensters en in het dakschild twee dakkapellen onder steekkap.

Het schilddak van de museumzaal heeft een verhoogde lichtbeuk op rondboog spanten onder een zadeldak. In de kopse gevels van de lichtbeuk grote halfronde vensters in een houten beschot. De gevels van de museumzaal zijn blind, op een dubbele deur in de westgevel na.

Interieur In het voorgebouw een centrale hal met marmeren vloer en lambrizering en gestucte plafonds en muren. Boven de gewijzigde entree naar de museumzaal een plaquette met opschrift: "In tegenwoordigheid van Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden is dit museum geopend door Z. Exc. den Minister van Landbouw Nijverheid en Handel op 27 mei 1915".

De museumzaal heeft een houten skelet dat een rondom lopende galerij en de lichtbeuk op ijzeren kniespanten draagt.

Museum van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan het koloniaal verleden als didactisch instituut

- de typologie

- de kwaliteit van het ontwerp, ook binnen het oeuvre van de architect

- de ruimtelijke en functionele relatie van het museum met de andere onderdelen van het complex en de beeldbepalende ligging

- de gaafheid

- de zeldzaamheid