Deventer H 2545
Banninkslaan 1, 7427 RE te Deventer

Omschrijving

Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. Het koetshuis vormt de liggende poot van de T, de dienstwoning met kleinere verdiepingshoogte en daardoor lager liggende nok de staande. Het pand staat op een uitgemetselde plint en heeft spekbanden van natuursteen.

Aan de noordzijde van het koetshuis bevindt zich de paardenstal. In de westgevel risaleert hier dan ook de gevel en heeft deze een dakkapel onder een steekkap met tuitgevel. In de geveltop een hooiluik met rondboog. Het segmentboogvormige fronton is van de top verwijderd, de staldeur is gemoderniseerd. In de stal vier ijzeren paardenboxen met klinkervloer en tegellambrizering. In de gevel voor het koetshuisdeel een dubbele inrit onder een korfboogvormig bovenlicht. Verder vier tweeruits stalvensters. In de kopgevel op het zuiden een dito stalvenster.

In de noordgevel van de dienstwoning de entree met bovenlicht, geflankeerd door T-vormige schuifvensters. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met driehoekig fronton. De oostgevel heeft rechts een zesruits schuifvenster, links een tot venster veranderde toegangsdeur. In de zuidgevel rechts een schuifvenster, links een deur en een rond venster.

Koetshuis/dienstwoning van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het complex