Grote Overstraat 37, 7411 JA te Deventer
Brink 100, 7411 BZ te Deventer

Inleiding

De GEVEL van "Magazijn de Zon" is in 1905 in Art Nouveau stijl gebouwd naar ontwerp van F.M.J. Caron. Hij was aan het begin van deze eeuw samen met J. Kuijt een van de vaste ontwerpers van wat later de warenhuisketen Vroom & Dreesmann zou gaan heten.

Het gebouw achter de gevel en de gevel op de begane grond is ingrijpend gemoderniseerd volgens de huidige huisstijl van V&D.

Omschrijving

Gevel op de eerste en tweede verdieping uitgevoerd in natuursteen, eindigend in een royaal overstekende kroonlijst op consoles met in de attiekzone siersmeedwerk in de lijn van een segmentboog tussen natuurstenen pylonen. Alle vensters zijn gescheiden door deelzuilen en hebben onder de bovenlichten natuurstenen lateien.

Op de eerste verdieping centraal een zwarte glasplaat met daarop in gouden letters "Magazijn de Zon" onder een eveneens gouden gestileerde zon. Rechts een segmentboogvormige drieledige erker met siersmeedwerk in het midden. Links een balkon. Op de tweede verdieping twee balkons. Alle balkons met smeedijzeren hekwerk.

Gevel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van de ontwikkelingsgeschiedenis van een Nederlandse warenhuisketen