Deventer E 6619
Brink 73, 7411 BW te Deventer

Inleiding

WOONHUIS naar ontwerp van W. te Riele uit 1894. Het pand is een voorbeeld van de, in deze rijk gedetailleerde vorm voor Deventer zeldzame, Neo-Hollandse Renaissance. Het pand is verbouwd tot café-restaurant, op een dusdanige wijze dat het oorspronkelijke interieurconcept goed te herkennen is.

Omschrijving

Woonhuis van drie bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak.

De gevel heeft een horizontale vierdeling. Op de begane grond een natuurstenen rustica basement, op de verdiepingen door gepleisterde met leeuwenkoppen gedecoreerde waterlijsten gescheiden gevelvlakken met speklagen, afgesloten door een kroonlijst met attiek en tuitgevel met schouderstuk. Op de verdiepingsscheidingen muurankers van siersmeedwerk.

De gevel heeft drie vensterassen. Op de verdiepingen zijn deze in een pilasterorde gevat. Op de begane grond links de toegang in een portiek, verder twee schuifvensters boven souterrainramen met roosters. Op de bel-etage en de tweede verdieping T-vormige schuifvensters onder segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommels terracotta hoogreliëfs met o.a. engelenkopjes.

De geveltop, met in de middenas een venster, is rijk gedecoreerd met speklagen, een architraaf op consoles en een attiekbalustrade, beide met vazen. Op de top een leeuw met schild.

Interieur Van het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard, al is een vide gemaakt van de tussenkamers. Architectonische detaillering, o.a. stucplafonds, lambrizeringen, suite-deuren en haardpartijen, zijn bewaard gebleven, met name op de bel etage.

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp in een voor Deventer zeldzame architectuur