Kleine Overstraat 22, 7411 JL te Deventer
Vleeshouwerstraat 15, 7411 JN te Deventer

Inleiding

Op een hoek gelegen WINKEL /WOONHUIS naar ontwerp van M. van Harte uit 1907. Het ontwerp heeft karakteristieken van de Nieuwe Kunststijl, de Hollandse variant op de Art Nouveau, en van het Rationalisme. Als zodanig is het een vertegenwoordiger van een architectuurstroming die voor Deventer, maar ook voor Salland, zeldzaam is.

De winkelruimte is ontworpen voor een juwelier, reden waarom het basement van de winkelpuien in zwart graniet is uitgevoerd; aldus zouden de sieraden beter tot hun recht komen.

De winkelruimte fungeert thans (jaren '90 van de twintigste eeuw) als restaurant, waartoe de architectonische detaillering van het interieur gewijzigd is.

Omschrijving

Winkel opgetrokken in bak- en natuursteen vanaf een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. Op de vrijliggende hoek een vierkante toren met afgeronde hoeken onder een convex gewelfd vierzijdig koperen tentdak.

Het bouwvolume is op te delen in een winkel- en woongedeelte, die een nagenoeg symmetrische gevelindeling hebben. De gevel van het winkeldeel met hoektoren en winkelpuien is nagenoeg symmetrisch als deze overhoeks bekeken wordt. De lange gevel voor de appartementen aan de Kleine Overstraat is symmetrisch ten opzichte van de middenas.

Met de afgesnoten hoek is in het winkeldeel op de verdieping een inpandig balkon ontstaan. Het balkon, ontsloten via een dubbele deur, is in natuursteen uitgevoerd en voorzien van een hoekzuil. Boven het balkon rijst de toren op over twee bouwlagen, voorzien van smalle vensters in het midden en op de hoeken. Op de begane grond links van de hoekpartij een drielicht venster met een entree, rechts twee vensters, alle drie segmentboogvormig en met een natuurstenen hanekam. Op de verdieping aan weerszijden van de hoekpartij twee T-vormige draaivensters met meerruits bovenlichten. In het dakschild boven de sterk overstekende houten goot dakkapellen onder lessenaardaken.

De gevel van de woningen telt vijf vensterassen. Op de middenas zijn de entree en het balkon op de verdieping gevat in een natuurstenen lijst. Erboven, in het dakschild een dakkapel onder een drieledig lessenaardak. De overige vier assen hebben op de verdieping een T-vormig dubbel draaivenster met meerruits bovenlicht. Op de begane grond drielichts vensters met meerruits bovenlichten en rolluiken. De hoektraveeën zijn één bouwlaag hoger opgemetseld en hebben een natuurstenen segmentboogvormige afsluiting tussen pylonen. In de toppen drielichts vensters met gemetselde deelzuilen.

Woonhuis met winkel van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit en de bijzondere bouwstijl waarin het ontwerp is uitgevoerd