Deventer E 4001
Kleine Overstraat 26, 7411 JM te Deventer

GEVEL MET WINKELPUI, genaamd "de Vlijt", uit 1856.

De pui is rijk gedetailleerd in eclectische stijl. Dergelijke 19de eeuwse gevels, waarvan de authentieke winkelpui niet gewijzigd is, zijn zeldzaam in Nederland.

Gepleisterde gevel met houten winkelpui op hardstenen sokkel.

De winkelpui heeft een klassieke ordening. De houten hoekpilasters staan op een natuurstenen plint met diamantkoppen en bossingen. De pilasters dragen een royaal bemeten driedelig hoofdgestel. In het fries per vak drie glas-in-lood vensters. Onder de twee linker vakken een groot eenruits winkelvenster, onder het rechter vak een glasdeur met bovenlicht. Tussen venster en deur een rijkbewerkte houten deelstijl, met aan de voet een leeuw die een schild draagt met "de Vlijt 1856".

In de gepleisterde gevel boven de winkelpui zijn met schijnvoegen hoekpilasters gesuggereerd die de houten gootlijst dragen. Op deze verdieping twee T-vormige schuifvensters onder profiellijsten met oren. Tussen de vensters een sierijzeren uithangbord.

In het dakschild een dakkapel onder steekkap met een fronton op pilasters en wangen. Onder het fronton een vierruits dubbel draaivenster.

Gevel met winkelpui van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de rijke kwaliteit van ontwerp en uitvoering