Kleine Overstraat 57, 7411 JJ te Deventer

GEVEL MET WINKELPUI naar ontwerp van G.D. Gantvoort uit 1895.

Gevel en pui zijn rijk gedetailleerd in eclectische stijl.

De boogtrommel van het middenraam op de tweede verdieping is de gevelsteen.

Eind 19de eeuwse gevels, waarvan de authentieke winkelpuien niet gewijzigd zijn, zijn zeldzaam in Nederland.

Het deel direct achter de gevel is uitgebrand en in de jaren '90 van de twintigste eeuw herbouwd.

Gevel van bak- en zandsteen met houten winkelpui op hardstenen plint.

De winkelpui bestaat uit twee hoekpilasters op een stenen plint die een kroonlijst dragen; centraal daarbinnen, de plint doorbrekend, een toegangsdeur met bovenlicht tussen deelstijlen. De pilasters hebben symmetrische heraldische ornamenten in de schacht. De kroonlijst heeft cassettes in de fries, met boven de entree een cartouche tussen consoles. In de deelstijlen een tweedeling ter hoogte van de bovendorpel van de deur. In beide delen een rijkbewerkte houten zuil, de onderste met acanthusbladen in de schacht en een composietkapiteel, de bovenste dubbel getorst met een bol ertussen. Op de bovendorpel van de deur een lijst tussen consoles met een driehoekig fronton. De toegang bestaat uit een dubbele deels glazen paneeldeur met bossingen.

De gemetselde gevel met speklagen boven de winkelpui telt drie vensterassen. Op deze assen op beide verdiepingen een T-venster, horizontaal van elkaar gescheiden door een terugliggende stenen lijst. Het middenraam op de tweede verdieping heeft een segmentboogvormige boogtrommel met daarin twee leeuwen die een gekroonde krakeling dragen en een banderol. Over twee verdiepingen lopen hoekpilasters eindigend in leeuwenkoppen. De tweede verdieping heeft bovendien twee middenpilasters op consoles die, de kroonlijst doorbrekend, de halfzuilen met Ionische kapitelen van de dakkapel dragen. Op de laatste een tuitstuk, bestaande uit zuilen met een halfrond fronton. De dakkapel heeft stenen klauwstukken met voluten.

Gevel met winkelpui van architectuurhistorisch belang vanwege

- de hoge kwaliteit van het rijk gedecoreerde ontwerp en dito uitvoering