Laboratoriumplein 1, 7411 CH te Deventer

Inleiding

De voormalige MODELMAKERIJ van de ijzergieterij van Nering Bogel is in 1928 gebouwd naar ontwerp van J.D. Postma. Later is het gebouw als laboratorium in gebruik genomen. Het bakstenen gebouw is in functionalistische stijl ontworpen. De vensters zijn in horizontale banden gevat en de traptoren heeft een geometrische plasticiteit. Tot en met 1997 is het gebouw in gebruik geweest bij door Akzo Chemie. Het interieur is gewijzigd waarbij de indeling gehandhaafd is. Het exterieur, inclusief stalen ramen, is geheel intact gebleven.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een plat dak. De vensters zijn geplaatst tussen doorlopende raamdorpels en lateien waardoor een sterk horizontale gevelgeleding is ontstaan. De stalen vensters zijn vier- of drieledig en hebben een laddervormige roedenverdeling. De vensters van de tweede verdieping zijn lager. Op de westhoek is een traptoren met liftschacht geplaatst die anderhalf maal de hoogte van het gebouw heeft. In de westgevel van de toren een hoog doorlopend venster van glazen bouwstenen. Rechts aan de voet van de toren een halfronde uitbouw. In de uitbouw een vijfledige vensterpartij.

Gebouw van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- als modelmakerij van Nering Bogel (IJzergieterij)